Kamer debatteert over belastingplannen kabinet

9 november 2021, wetsvoorstellen - De Kamer debatteert met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) en staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) over de belastingplannen van het kabinet voor het jaar 2022.

De fractiewoordvoerders bespreken een aantal wetsvoorstellen die te maken hebben met de inrichting en de hoogte van de belastingen in 2022. Het geld wordt door de overheid binnengehaald door de Belastingdienst, volgens Grinwis (ChristenUnie) "een roestige auto". Hij vraagt wat er nodig is om deze auto weer "als een zonnetje" te laten lopen.

Koopkracht

De economie groeit, maar miljoenen Nederlanders dreigen er in koopkracht op achteruit te gaan, ziet Alkaya (SP). Hij wil onder meer een verhoging van de winstbelasting voor de grootste bedrijven, en het geld gebruiken voor een loonsverhoging in zorg en onderwijs.

Bedrijven

Stoffer (SGP) vraagt aandacht voor het kleine midden- en kleinbedrijf, dat vaak te weinig kan profiteren van subsidieregelingen. Hij wil dat het mkb wordt ondersteund bij investeringen in verduurzaming.

Maak meer werk van fiscale vergroening, luidt de oproep van Van Raan (PvdD). Hij vindt dat Nederland allang had moeten stoppen met fossiele subsidies.

Vermogen

Aartsen (VVD) is blij dat er wordt gewerkt aan het belasten van het werkelijke rendement dat mensen met spaargeld behalen. Maar wat zullen de gevolgen zijn als de huidige heffing over een fictief rendement van 4% door de rechter onrechtmatig wordt bevonden? Die huidige heffing is een "schending van het eigendomsrecht en fiscale diefstal", vindt Eppink (JA21).

Belastingmoraal

Van Dijk (CDA) benadrukt het belang van een goede belastingmoraal. Een eerlijke belastingheffing komt die moraal ten goede, maar de belastingdruk voor huishoudens met een inkomen tussen de 20.000 euro en 40.000 euro is volgens haar "extreem hoog".

Bij de aanpak van belastingontwijking is het tijd voor een vlucht naar voren, meent Hammelburg (D66). Hij wijst erop dat de bakker om de hoek niet de mogelijkheden heeft om slimme trucs uit te halen om zijn belastingafdracht te minimaliseren.

Woningmarkt

Nijboer (PvdA) wil de verhuurderheffing afschaffen, huisjesmelkers aanpakken en meer investeren in leefbaarheid. Ook Mulder (PVV) is voor afschaffing van de verhuurderheffing, omdat die ten koste gaat van de "broodnodige nieuwbouw". Beckerman (SP) voegt toe dat er ook minder woningen door zijn opgeknapt, terwijl mensen in slechte huizen de kachel niet durven aan te steken vanwege de hoge energieprijzen.

De jubelton moet zo snel mogelijk van tafel, zegt Maatoug (GroenLinks). Het feit dat vermogende ouders hun kinderen een ton kunnen meegeven voor een nieuw huis bevordert volgens haar alleen maar de ongelijkheid.

Omtzigt vraagt om een integraal plan om "gewone mensen in staat te stellen een gewone huur te betalen". Hij mist prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties over het aantal te bouwen woningen.

De behandeling van de belastingplannen wordt op 10 november voortgezet met een reactie van de bewindslieden op de inbreng van de woordvoerders.