Kamer buigt zich over belastingen voor 2017

31 oktober 2016, wetsvoorstel - Hoe hoog zijn de belastingen in 2017? De Kamer debatteert met staatssecretaris Wiebes (Financiën) over zijn plannen.

De Kamer bespreekt het Belastingplan en een groot aantal fiscale wetsvoorstellen waarmee staatssecretaris Wiebes (Financiën) de belastinginkomsten van het Rijk voor 2017 regelt. Het kabinet heeft daarbij drie belangrijke doelen voor ogen.

  • een evenwichtige verbetering van de koopkracht
  • het aanpakken van belastingontwijking
  • verdere belastingvereenvoudiging

Koopkracht

Iedereen moet voelen dat het beter gaat met Nederland, zegt De Vries (VVD). Daarom is zij blij met de koopkrachtreparatie voor ouderen, die er in eerdere plannen op achteruit dreigden te gaan. Groot (PvdA) ziet een "evenwichtig koopkrachtbeeld" als gevolg van het kabinetsbeleid.

Schouten (ChristenUnie) vindt het onrechtvaardig dat eenverdieners meer belasting betalen dan tweeverdieners. Door de inkomensafhankelijke algemene heffingskorting zijn de belastingtarieven voor middeninkomens fors verhoogd, constateert zij. Ook Omtzigt (CDA) vraagt waarom tweeverdieners er opnieuw meer op vooruitgaan dan gezinnen met één kostwinner.

Eerlijk delen en de toenemende inkomensongelijkheid aanpakken. Dat moet voor Bashir (SP) en Grashoff (GroenLinks) vooropstaan bij de belastingplannen. Zij doen een voorstel voor belastingverlaging voor mensen met uitkeringen en inkomens tot modaal.

(Meer) werken moet lonen

Heel slecht dat werken volgend jaar minder loont, vindt Van Weyenberg (D66). Hij wil het verschil tussen loon en uitkering weer groter maken. Het geld dat daarvoor nodig is, haalt hij uit een belastingverhoging voor bedrijven die veel energie gebruiken.

Van Dijck (PVV) ergert zich eraan dat mensen die van minimum naar modaal gaan, daar netto nauwelijks iets aan overhouden. Het kabinet heeft volgens hem veel te veel genivelleerd.

Aanpak belastingontwijking

Het kabinet is actief in de aanpak van belastingontwijking, meent Groot. Hij is blij met de aanpak van de Belgiëroute, afgezonderde particuliere vermogens, flits-bv's en "Amerikaanse cowboykapitalisten". Van Grashoff mag er een tandje bij: Nederland mag niet langer bekendstaan als "groot doorgeefluik van belastingontduikende bedrijven".

Over de gewenste hoogte van de vennootschapsbelasting verschillende partijen van mening.

  • Van Weyenberg bepleit een Europees minimumtarief
  • Groot wil voorkomen dat Nederland de "discounter van Europa" wordt
  • Van Dijck vindt het huidige tarief slecht voor het vestigingsklimaat
  • Bashir wil de eerste schijf niet verlengen maar verlagen, zodat kleine bedrijven een stimulans krijgen

Afschaffing monumenten- en scholingsaftrek?

Er is weinig enthousiasme voor het plan van het kabinet om de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenonderhoud en scholing af te schaffen. Daarvoor zouden nieuwe subsidieregelingen in de plaats komen. Die regelingen moeten dan wel eerst duidelijk zijn, vindt de Kamer. Want, zoals De Vries het verwoordt, wij willen geen verloederde monumenten en wij willen werknemers blijven stimuleren om een leven lang te leren.

Van Weyenberg ergert zich aan de bezuiniging die met de nieuwe subsidieregelingen voor monumenten en scholing moet worden doorgevoerd. Hij bepleit handhaving van de fiscale aftrekmogelijkheden.

Het vervangen van een aftrekpost door een subsidieregeling kán goed uitwerken, zegt Grashoff. Immers, een aftrekpost is gunstiger voor mensen die meer verdienen, terwijl een subsidieregeling voor iedereen gelijk is. Onafhankelijk Kamerlid Van Vliet wil sowieso af van aftrekposten die bedoeld zijn om het gedrag van burgers te sturen.

Op 7 november zullen staatssecretaris Wiebes van Financiën en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reageren op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.