Kamer buigt zich over begroting Binnenlandse Zaken

16 oktober 2018, begroting - De Kamer gaat in op de begroting van Binnenlandse Zaken. Minister Ollongren en staatssecretaris Knops zullen op 18 oktober reageren op de inbreng.

De bespreking van de begroting van Binnenlandse Zaken wordt door alle fracties aangegrepen om een pleidooi te houden voor het goed onderhouden en beschermen van de (lokale) democratie. Ook is er veel aandacht voor het belang van een goede en toegankelijke digitale overheid.

Onderhoud de democratie

De democratie verdient goed onderhoud, vinden alle sprekers. Volgens Van Raak (SP) verliezen veel burgers hun geloof in de macht van hun stem doordat de politiek steeds meer taken naar de markt heeft overgeheveld. De overheid is geen bedrijf en de burger is geen consument, aldus de SP'er.

Middendorp (VVD) vindt het volstrekt onacceptabel dat de Haarlemse burgemeester bedreigd wordt. Hoe kijkt de minister in dat licht aan tegen de huidige taken en bevoegdheden van burgemeesters, vraagt Van der Molen (CDA). Van der Graaf (ChristenUnie) betoogt dat de burgemeester geen crimefighter moet worden.

Bosma (PVV) ziet een andere bedreiging voor de democratie. Hij noemt de macht van lobbyorganisaties, ongekozen bureaucraten in Brussel, het klimaatakkoord, bevooroordeelde rechters en "gesubsidieerde gekleurde clubs".

De minister spreekt mooie woorden over de autonomie van de gemeenten, constateert Krol (50PLUS), maar wat blijft daarvan over bij afgedwongen herindelingen? En waarom horen we niets meer over de gekozen burgemeester?

Wassenberg (PvdD) laakt de bestuurscultuur van lokale overheden inzake duurzaamheid. Gemeenten zijn volgens hem vaak niet in staat om effectief op te treden bij milieudelicten. De verwevenheid tussen de veehouderij en het bestuur is Ouwehand (PvdD) een doorn in het oog. Zij betoogt dat de aangekondigde herstructurering van de varkenshouderij daar niet op mag stranden.

Versterk de democratie

Voorkom dat burgers door desinformatie misleid worden, zegt Van der Molen (CDA). Hij bepleit een voorlichtingscampagne om burgers te wapenen tegen desinformatie. Maar de overheid moet mij niet gaan vertellen welke bronnen deugen, reageert Bosma (PVV).

Özütok (GroenLinks) vraagt om meer ambitie bij de versterking van de lokale democratie, onder meer door meer burgerbetrokkenheid. Met Van der Graaf (ChristenUnie) en Bisschop (SGP) breekt zij een lans voor een adequate vergoeding en ondersteuning van gemeenteraadsleden, vooral in de kleinere gemeenten.

Om de ondersteuning van raadsleden concreet gestalte te geven, wil Den Boer (D66) een toerustingsfonds. Net als Krol (50PLUS) benadrukt zij daarnaast het belang van goed functionerende lokale rekenkamers.

Er moet meer ruimte komen voor verschillen tussen gemeenten. Bisschop (SGP) is het eens met die wens van de minister, maar hij wijst erop dat daarvoor wel lef en creativiteit nodig zijn.

Öztürk (DENK) wil een basistoets integriteit. Politieke partijen moeten van hem geld krijgen om vooraf te kunnen toetsen of aanstaande raadsleden, statenleden en Kamerleden integer zijn.

Digitale overheid

Nederland moet online veilig en sterk zijn. Middendorp (VVD) presenteert een vijfpuntenplan om de digitale overheid beter te laten functioneren. Verhoeven (D66) hekelt het gebrek aan transparantie en vraagt de minister om een eind te maken aan de wildgroei aan overheidswebsites.

De dienstverlening door de overheid moet altijd voor iedereen toegankelijk zijn, vindt Özütok (GroenLinks). Ook Kuiken (PvdA) pleit voor de menselijke maat bij de digitale overheid. Van der Molen (CDA) benadrukt het belang van scholing van digibete burgers. Hij is blij met de plannen van het kabinet hiervoor.

De behandeling van de begroting wordt op 18 oktober voortgezet.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist