Kamer bespreekt wijziging van de Waterwet

15 januari 2020, wetsvoorstel - Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor, met wateroverlast of juist droogte als gevolg. Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) komt met een wijziging van de Waterwet om daar beter op te kunnen inspelen.

Klimaatverandering uit zich in Nederland vaak in te veel of juist te weinig water. De laatste jaren was er geregeld sprake van extreme neerslag of langere perioden van droogte en hitte. De minister stelt met de wetswijziging geld uit het Deltafonds beschikbaar aan de provincies, gemeenten en waterschappen. Daarmee kunnen de decentrale overheden maatregelen nemen tegen wateroverlast en droogte.

Taak van de overheid

Als het water bij je achterdeur naar binnen stroomt en er bij je voordeur weer uit gaat, is dat verschrikkelijk, zegt Dijkstra (VVD). Volgens hem verwachten mensen terecht dat de overheid hen en hun bezittingen daartegen beschermt. Hij is dan ook blij met de wetswijziging.

Ook Geurts (CDA) is voorstander van de wetswijziging. Hij heeft er in 2018 zelf in een motie om gevraagd. Hij benadrukt dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen en om maatregelen vragen: als we niks doen, loopt de schade op naar 70 miljard euro.

Klimaat en natuur

Van Aalst (PVV) vindt het een goede zaak dat de minister zich sterk maakt voor het aanpakken van wateroverlast. Maar hij is het er niet mee eens dat die overlast door klimaatverandering zou komen.

Volgens Schonis (D66) is aanpassing aan klimaatverandering juist een grote opdracht: we moeten antwoord geven op nieuwe vragen die op ons afkomen. Extreem weer zal eerder regel dan uitzondering worden, zegt hij.

Bestrijding van wateroverlast en -tekort kan heel goed samengaan met natuurversterking, denkt Schonis (D66). Maar Dijkstra (VVD) ziet liever niet dat natuurversterking de primaire reden is om het geld te besteden. Volgens de minister zijn er veel slimme manieren om de doelen te bereiken. In bepaalde situaties kunnen maatregelen tegen wateroverlast of -tekort zeker samengaan met natuurversterking, meent zij.

Overleg met medeoverheden

Moorlag (PvdA) vraagt wat de criteria worden om de bedragen aan de medeoverheden toe te kennen. Mogen de decentrale overheden daar ook over meepraten? De minister antwoordt dat zij dat uiteraard in goed overleg met hen zal afstemmen.

De Kamer stemt op 21 januari over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist