Kamer bespreekt Wet elektronische publicaties

3 december 2019, wetsvoorstel - De Kamer spreekt met minister Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) over de Wet elektronische publicaties, waarmee uniforme digitale berichtgeving over overheidsbesluiten verplicht wordt.

Voor de publicatie van algemene bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen vanuit de overheid gelden nu nog veel verschillende voorschriften.

Dit wetsvoorstel stroomlijnt deze voorschriften en vergroot zo de toegankelijkheid van besluiten. Burgers kunnen alle bekendmakingen en mededelingen voortaan vinden op één website.

Een goede stap vooruit voor de kenbaarheid en vindbaarheid. Zo kenmerkt Den Boer (D66) het wetsvoorstel. Ook Smeulders (GroenLinks) en Middendorp (VVD) vinden dat de overheidscommunicatie moet aansluiten bij de trend van digitalisering. "Heel goed dat digitaal de standaard wordt", stelt Smeulders. Toch hebben de Kamerleden een aantal vragen aan minister Knops.

Toegankelijkheid

Blijven publicaties van de overheid wel toegankelijk voor burgers die minder digitaal vaardig zijn? Dat is voor veel Kamerleden een punt van zorg. Middendorp (VVD) wil dat de minister in de evaluatie van de wet ook kijkt naar het effect op de ontwikkeling van alternatieve publicatiekanalen en het verdwijnen van bestaande kanalen.

Bosma (PVV) onderstreept het belang van menselijk contact. Hoe blijft de aanspreekbaarheid van gemeentes gewaarborgd, wil hij van de minister weten.

Dit voorstel dwingt overheden niet om iets te doen; het biedt alleen de mogelijkheid om het eigentijds te doen, benadrukt Knops. Er is geen verplichting, maar wel een "behoorlijkheidsnorm" om alle burgers te bedienen via aanvullende kanalen als kranten en social media. Veel gemeenten doen dit al. Ook het fysieke loket blijft bestaan, verzekert de minister.

De evaluatie van de wet is gepland over vijf jaar. Knops zegt toe dat deze "zo breed als nodig" zal zijn, maar wijst erop dat de focus ligt op digitale communicatie: "We gaan geen zaken evalueren waar deze wet niet over gaat."

Lokale media

Van Raak (SP) vraagt aandacht voor de positie van huis-aan-huisbladen. Die hebben de inkomsten uit officiële bekendmakingen vaak nodig om te kunnen blijven bestaan. Zonder hen dreigt een uitholling van de lokale democratie, vreest Van Raak. Net als Den Boer (D66) wil hij dat de minister de effecten van de wet op lokale media monitort en meeneemt in de evaluatie.

Huis-aan-huisbladen zullen deels op zoek moeten naar nieuwe inkomsten, bevestigt Knops. Hij juicht het toe als gemeenten lokale media ondersteunen, maar vindt dit geen taak voor het Rijk. Wel is hij bereid om de situatie over vijf jaar te bekijken.

Attendering

Alle burgers worden voortaan standaard per e-mail geïnformeerd over ontwikkelingen in hun buurt. Den Boer (D66) vreest een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Kies voor een opt-in, waarin burgers van tevoren toestemming moeten geven, in plaats van een opt-out, waarin zij achteraf bezwaar kunnen maken, is haar advies. Zij wil ook voorkomen dat "burgers ondergesneeuwd raken" door digitale post.

Daarvan is geen sprake, zegt de minister. Het zou gaan om ongeveer een bericht per maand, al hangt het er wel van af waar iemand woont. Een opt-out is volgens Knops servicegerichter en laagdrempeliger. Bovendien kunnen burgers zich op elk moment afmelden.

De Kamer stemt op 10 december over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist