Kamer bespreekt wateraspecten van begroting Infrastructuur en Waterstaat

11 november 2019, begroting - De Kamer debatteert met minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het onderdeel water van haar begroting.

We houden droge voeten en krijgen schoon drinkwater uit de kraan. Dijkstra (VVD) prijst het Nederlandse waterbeleid, maar "we kunnen niet achteroverleunen". Ook de andere woordvoerders onderstrepen het belang van een blijvend goed waterbeheer, vooral omdat Nederland steeds vaker te maken heeft met te veel of te weinig neerslag en aangevoerd rivierwater.

Er is door vele generaties hard gewerkt om Nederland de veiligste delta ter wereld te maken, zegt Van Nieuwenhuizen, en om dat zo te houden zullen we er hard aan moeten blijven werken.

Klimaatadaptatie

Extreem weer en verzilting door de zeespiegelstijging onderstrepen het belang van klimaatadaptatie, zegt Van Nieuwenhuizen. Geurts (CDA) benadrukt dat Nederland goed voorbereid moet zijn op het snel afvoeren van water én op het vasthouden van water. Klimaatbestendigheid en waterrobuustheid moeten daarom in alle plannen voor de ruimtelijke inrichting van het land belangrijke factoren zijn.

Schonis (D66) zegt dat klimaatadaptatiemaatregelen zo veel mogelijk hand in hand met de natuur moeten worden genomen. Hij wijst bijvoorbeeld op de innovatieve aanleg van duinen en kwelders. Ook de minister maakt zich sterk voor innovatie: bij opdrachten en plannen stelt zij niet het middel, maar het doel voorop.

Kom met een nationaal veenplan, vraagt Bromet (GroenLinks). Een hoger waterpeil in veengebieden is namelijk goed voor versterking van de natuur en vermindering van de CO2-uitstoot. Geurts (CDA) wijst op de droogte op de hoge zandgronden. Hij vindt dat de samenleving de opdracht heeft om landbouw en natuur daar te beschermen.

Minder klimaatgeneuzel en ons gewoon aanpassen aan de omstandigheden, zo luidt het advies van Van Aalst (PVV). Hij bepleit investeringen in goede dijken en stelt "waterveiligheid boven pretnatuur".

Zee en rivier

Geurts (CDA) vraagt aandacht voor het achterstallig onderhoud in de hoogwaterbescherming. Geld lenen is op dit moment ongelofelijk goedkoop, zegt Moorlag (PvdA), dus een versnelling van de maatregelen moet mogelijk zijn. Maar voor een eventuele versnelling is meer nodig dan geld, reageert Van Nieuwenhuizen.

Voldoende zoetwater is van groot belang voor de agrarische sector en de bv Nederland, betoogt Dijkstra (VVD). Hij pleit voor voldoende strategische watervoorraden en keert zich tegen het plan om het Volkerak-Zoommeer te verzilten. Het belang van zoetwaterberging is de afgelopen jaren groter geworden, betoogt Van Nieuwenhuizen. Zij zegt de maatschappelijke signalen over het Volkerak-Zoommeer zeer serieus te nemen.

Zijn er afspraken met buurlanden over het gebruik en het bufferen van rivierwater, vraagt Laçin (SP). Dergelijke afspraken zijn er zeker, antwoordt de minister. Zij benadrukt dat er goed internationaal wordt overlegd, bijvoorbeeld met de landen waar de Rijn en de Maas doorheen stromen. Over het grondwater wil zij een dergelijk overleg opzetten.

Een fiasco. Dat is het oordeel van Van Esch (PvdD) over de besteding van het geld uit het Waddenfonds. Volgens haar heeft de natuur niets gehad aan de uitgaven die tot nu toe uit het fonds zijn gedaan. Besteed het resterende geld uitsluitend aan natuurherstel, luidt haar oproep.

De provincies beslissen over de uitgaven uit het Waddenfonds, reageert Van Nieuwenhuizen, maar ze moeten zich daarbij houden aan de verdeling 50% economie en 50% natuur. Omdat er ook schriftelijk de nodige vragen zijn gesteld, wil de minister samen met de minister van Landbouw in een brief nader ingaan op het Waddenfonds.

Waterkwaliteit en drinkwater

Worden de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water wel gehaald, vraagt Schonis (D66). Om de ecologische waterkwaliteit op orde te krijgen mag er wel een tandje bij, vindt Van Brenk (50PLUS). We blijven er keihard aan werken, reageert Van Nieuwenhuizen, waarbij ook de gevolgen van de landbouw op de waterkwaliteit betrokken worden.

Bromet (GroenLinks) wijst erop dat er al tien dagen geen water uit de Maas kan worden ingenomen. Als het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw niet wordt verminderd, zal de prijs van drinkwater onvermijdelijk gaan stijgen, meent zij.

Microplastics zijn een toenemend probleem, zegt de minister in reactie op zorgen die Moorlag (PvdA) en Van Brenk (50PLUS) daarover uiten. Zij werkt internationaal en nationaal aan de bestrijding ervan en ondersteunt initiatieven en pilotprojecten.

Doe meer om loden waterleidingen te vervangen, adviseert Laçin (SP), want dergelijke leidingen kunnen zeker voor kinderen ernstige gevolgen hebben. Er wordt hard gewerkt aan voorlichting, reageert Van Nieuwenhuizen, waarbij de drinkwaterbedrijven en de gemeentes worden betrokken.

De Kamer stemt op 19 november over de tijdens dit debat ingediende moties. Over de begroting wordt op 3 december gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist