Kamer bespreekt Raming

3 juni 2019, wetsvoorstel - In het debat over de Raming bespreekt de Kamer haar eigen begroting en functioneren met Kamervoorzitter Arib.

In de jaarlijkse discussie over de Raming is er dit jaar veel aandacht voor de renovatie van het Binnenhof en de tijdelijke verhuizing van de Tweede Kamer, die voor het zomerreces van 2020 gepland is. Daarnaast gaan de leden in op het belang van integriteit en op een aantal aspecten van het dagelijks functioneren van de Kamer.

Renovatie

De renovatie van de gebouwen aan het Binnenhof moet sober en doelmatig zijn, zegt Ploumen (PvdA), en worden voorbereid en begeleid door architecten met liefde voor de gebouwen, voor de geschiedenis en voor de gebruikers. Het proces loopt niet bepaald vlekkeloos, constateert Özütok (GroenLinks). Van Nispen (SP) vreest voor vertraging.

Nu de verhuizing dichterbij komt, wil het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, meer grip krijgen op het proces, reageert Arib. Eerdere renovatieplannen voldeden volgens haar niet aan het criterium "sober en doelmatig". Bovendien tastten ze het karakter van de gebouwen aan. Het uitgangspunt is dat er "serieus naar de wensen van de gebruikers wordt geluisterd", aldus de Voorzitter.

Integriteit

Een interne integriteitswerkgroep heeft het Presidium vier aanbevelingen gedaan voor integriteitsregels in de Tweede Kamer. Van der Molen (CDA) wil weten waarom het Presidium de aanbeveling om meer te doen aan toezicht en handhaving niet wil opvolgen. Ploumen (PvdA) ziet mogelijkheden om daar een onafhankelijke commissie bij te betrekken.

Het Reglement van Orde van de Kamer biedt geen handvat voor een rol van het Presidium bij integriteitskwesties, reageert Arib. Maar zij "juicht het van harte toe" als de Kamer vindt dat het Presidium hierin een rol moet hebben. Het Presidium zou in geval van een incident een onafhankelijke commissie kunnen instellen. Zo'n commissie kan dan een voorstel doen aan het Presidium.

Öztürk (DENK) wil niet dat Kamerleden direct na hun aftreden gaan werken bij een bedrijf waar zij als volksvertegenwoordiger mee te maken hadden. De Kamervoorzitter vindt het lastig om te bepalen waar iemand wel en niet mag werken na zijn Kamerlidmaatschap. Zij wijst erop dat er ook veel kritiek is als ex-Kamerleden lang wachtgeld krijgen.

Laat Kamerleden jaarlijks opgeven waar zij wonen, suggereert Ziengs (VVD). Zo wil hij voorkomen dat zij een onjuiste verblijfskostenvergoeding ontvangen. Dat lost het probleem niet op, betoogt Arib, want een Kamerlid kan dan nog steeds ergens anders verblijven dan op het eigen woonadres. Daarom kunnen we die verblijfskostenvergoeding beter afschaffen, meent Van Nispen (SP).

Ondersteuning

De ondersteuning van Kamerleden is te mager, meent Özütok (GroenLinks). De fracties bepalen hoe het geld voor ondersteuning verdeeld wordt, reageert Arib. Daarnaast wijst zij op de versterking van de ambtelijke ondersteuning van commissies en het Bureau Wetgeving in de afgelopen jaren. Sneller (D66) wil de komende tijd voorstellen doen voor verdere verbetering van de ondersteuning.

Debatten

Gekkigheid. Dat is het oordeel van Ziengs (VVD) over de enorme lijst van aangevraagde dertigledendebatten, die soms pas een jaar na de aanvraag worden gehouden. Hij stelt voor om debataanvragen waarvoor geen meerderheid is, door te verwijzen naar algemeen overleggen.

Op de lijst nog te houden debatten staan 115 meerderheidsdebatten en 99 dertigledendebatten, meldt Arib. Zij vindt het belangrijk dat ook kleine fracties de ruimte hebben om iets te agenderen. Dat er zo veel debatten op de lijst staan "is onze eigen verantwoordelijkheid en raakt ons allemaal". De Kamervoorzitter verwijst voor mogelijke oplossingen naar de werkgroep die zich buigt over het Reglement van Orde.

De Kamer stemt 18 juni over de Raming en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist