Kamer bespreekt Plantgezondheidswet

15 januari 2020, wetsvoorstel - Met de Plantgezondheidswet brengt minister Schouten (Landbouw) de Nederlandse wet in lijn met Europese verordeningen. Die zijn bedoeld om de regelgeving in EU-landen te harmoniseren.

Het belangrijkste doel van de Plantgezondheidswet is het voorkomen van insleep en verspreiding van nieuwe, schadelijke organismen voor planten en plantaardige producten. De nadruk ligt daarbij op preventie, zodat bestrijdingsmiddelen of kostbare controles niet nodig zijn.

Gelijk speelveld

Weverling (VVD) hecht aan een gelijk speelveld tussen producenten: de Nederlandse wet mag niet strenger zijn dan die in andere landen, of zorgen voor onnodige regeldruk. Daarom wil hij de retributie bij herinspectie uit het wetsvoorstel halen. Maar volgens de minister is het artikel hierover wel degelijk nodig om te voldoen aan de Europese verordening.

Gewasbeschermingsmiddelen

Gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen mogen die alleen op voorraad hebben als ze zijn toegelaten voor de eigen teelt, zo bepaalt het wetsvoorstel. Bisschop (SGP) en Von Martels (CDA) vinden dit in de praktijk niet werkbaar: leveranciers kunnen het niet controleren en teelten kunnen veranderen. Zij willen daarom het artikel hierover schrappen.

Toezichthouder NVWA heeft geconstateerd dat gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt die voor een bepaalde teelt niet zijn toegestaan. Daarom is het volgens de minister toch nodig dat hierover een bepaling in de wet staat.

Plantgezondheidsfonds

Komt er een collectief plantgezondheidsfonds? Woordvoerders vinden zo'n fonds een goed idee, omdat telers zo het risico van ziektes gezamenlijk kunnen delen.

De minister heeft gesprekken gevoerd met de Europese Commissie over het instellen van een plantgezondheidsfonds. Dit moet gebeuren volgens de regels van de Europese verordening en op basis van een plan van de sector.

De Kamer stemt op 21 januari over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist