Kamer bespreekt ontwikkelingen rondom het coronavirus

18 november 2020, debat - De resultaten van de gedeeltelijke lockdown beginnen zichtbaar te worden. Maar hoe moet het verder met de coronacrisis? De Kamer debatteert opnieuw met premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg).

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt gelukkig terug. Dat zijn lichtpuntjes die hoop geven, vindt Krol. Maar het herstel is nog broos, voegt Heerma (CDA) toe, want hoewel de piek van de tweede golf voorbij is, gaat de daling langzaam. De druk op de ziekenhuizen is dus nog lang niet weg, constateert Diertens (D66).

Perspectief

Vrijwel alle woordvoerders benadrukken dat Nederland behoefte heeft aan perspectief. Hoe gaan de decembermaand en de langere termijn eruitzien? Premier Rutte verwacht half januari op een niveau van besmettingen te zitten waardoor er weer meer mogelijk is. En hij hoopt dat er rond kerst enige versoepeling mogelijk is, maar dat zal echt van de cijfers afhangen.

Asscher (PvdA) vraagt aandacht voor hoe je mensen kunt helpen als ze in quarantaine moeten, bijvoorbeeld door hun onkosten te vergoeden. Minister De Jonge antwoordt dat hij samen met het Rode Kruis bezig is quarantainecoaches in te zetten. Ook gemeenten zijn bezig met allerlei vormen van steun in te richten.

Testen

Rutte en De Jonge benadrukken dat de testcapaciteit inmiddels op orde is. Met intensief, grootschalig en frequent testen kan voorkomen worden dat er straks weer nieuwe maatregelen nodig zijn om het virus terug te dringen.

Maar Klaver (GroenLinks) vreest dat de testmogelijkheden toch nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn om half januari, als de besmettingen hopelijk op een lager niveau zijn, de samenleving veilig op gang te laten komen.

Veldman (VVD) en Heerma (CDA) benadrukken het belang van niet-medisch testen om op de langere termijn meer ruimte voor activiteiten krijgen, bijvoorbeeld bij evenementen of in de horeca.

Kuzu (DENK) vraagt om meer duidelijkheid over wat er gebeurt met DNA van mensen die zich laten testen. Negatieve testen worden weggegooid, antwoordt De Jonge, en positieve testen worden tijdelijk bewaard voor onderzoek. De minister zegt toe dat hij burgers daar beter over zal informeren.

Vaccin

De ontwikkelingen rond een vaccin zien er hoopvol uit, maar er is ook nog veel onzekerheid. Is de logistiek straks helemaal op orde, wil Veldman (VVD) weten.

Hoewel ze het belangrijk vinden dat genoeg mensen zich vaccineren, willen Van der Staaij (SGP), Segers (ChristenUnie), Kuzu (DENK) en Van Haga geen directe of indirecte vaccinatieplicht.

De Jonge ziet ook dat mensen aarzelen om zich te laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat zij bang zijn dat de ontwikkeling te snel gaat en het misschien niet veilig is. De minister benadrukt dat het inderdaad snel gaat, maar dat aan veiligheid en effectiviteit niet wordt getornd en dat er ook géén plicht komt.

Maar De Jonge schetst ook dat er in de praktijk wel verschillen kunnen optreden tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn. Hij neemt de suggestie van Segers (ChristenUnie) over om aan de slag te gaan met een ethische bezinning hierop.

Ook preventie is belangrijk. Met een goede basisgezondheid en een gezonde leefstijl ben je beter gewapend tegen corona, benadrukt Van Esch (PvdD), iets wat De Jonge ook in de persconferentie heeft gezegd. "Een halfuur wandelen per dag doet al wonderen", zegt ook Diertens (D66).

Zorgen om de zorg

Door de druk op de ziekenhuizen vanwege corona is de reguliere zorg afgeschaald. Operaties, onderzoeken en transplantaties gingen niet door, constateert Wilders (PVV). Hij wil dat patiënten weer duidelijkheid krijgen over hun behandelingen.

Minister Van Ark benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om de zorg in de benen te houden, maar dat het zorgpersoneel heel zwaar belast is en dat er nog altijd een personeelstekort is.

Marijnissen (SP) vraagt aandacht voor de schrijnende situatie in de verpleeghuizen. Daar kun je de zorg niet afschalen, want mensen wónen daar. Zij vraagt het kabinet om meer gebruik te maken van sneltesten voor zowel personeel als bezoek. Doe ook onderzoek naar de ventilatiesystemen in verpleeghuizen, raadt Sazias (50PLUS) het kabinet aan.

De Kamer stemt op 24 november over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook