Kamer bespreekt ontwikkelingen rondom het coronavirus

28 oktober 2020, debat - De Kamer debatteert met premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg) over de coronacrisis.

Het is opnieuw een spannende week, zeggen Heerma (CDA) en Van Weyenberg (D66), want hoewel er voorzichtige lichtpuntjes zijn, is het nog te vroeg om te concluderen of de maatregelen van 14 oktober voldoende zijn.

De komende dagen zal inderdaad moeten blijken of het reproductiegetal voldoende daalt, reageert premier Rutte. Het volgende afwegingsmoment zal dinsdag 3 november zijn, zegt hij in reactie op een vraag van Veldman (VVD). Die hoopt dat het niet nodig is om dan tot een totale lockdown over te gaan.

Verlenging?

Tijdens het persmoment van 27 oktober zijn weliswaar geen nieuwe maatregelen afgekondigd, maar Rutte en De Jonge maakten wel duidelijk dat het huidige pakket "nadrukkelijk langer" nodig is, naar verwachting "in ieder geval tot in december".

Als heldere publiekscommunicatie niet echt geslaagd, oordeelt Van der Staaij (SGP). Ook Klaver (GroenLinks), Marijnissen (SP) en Van Weyenberg (D66) vinden het communicatief niet goed, omdat ondernemers en burgers hier erg van geschrokken zijn.

Volgens Rutte is er nog geen besluit genomen omdat er nog geen cijfers zijn, maar omdat het waarschijnlijk wel die kant op gaat, vond hij dat ze het zo moesten zeggen.

Perspectief

Waar zijn we naar op weg? Hoe zorgen we ervoor dat het na deze gedeeltelijke lockdown niet opnieuw escaleert, wil Klaver (GroenLinks) weten. Mensen hebben behoefte aan perspectief, zegt Dik (ChristenUnie).

Volgens Asscher (PvdA) moet het kabinet toe naar een nieuwe aanpak: het virus snel terugdringen en dan er bovenop zitten met testen en goed bron- en contactonderzoek.

Marijnissen (SP) en Azarkan (DENK) constateren dat het testbeleid en het bron- en contactonderzoek nog niet voldoende op orde zijn. Volgens De Jonge valt er veel te verwachten van sneltesten. VWS koopt daarom ook heel veel testen in. Hij vraagt ook begrip voor de omstandigheden waarin de GGD het bron- en contactonderzoek moet doen.

Volgens Baudet (FvD) en Van Haga zou met het opschalen van de ic-capaciteit het coronavirus te behappen zijn en zou een deel van de samenleving door kunnen draaien.

Motie zorgsalarissen

Ook onderwerp van debat is de uitvoering van de motie van Wilders (PVV) over een structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers. Op 27 oktober is die motie met 69 stemmen voor en 67 tegen aangenomen omdat een Kamerlid van de ChristenUnie per ongeluk voor de motie stemde.

Per ongeluk of niet, een aangenomen motie moet worden uitgevoerd door het kabinet, vinden Wilders (PVV) en Marijnissen (SP), en met hen de rest van de oppositie, van de SGP tot Van Brenk (50PLUS) en Krol. Maar Rutte en Van Ark houden vol dat het kabinet al verschillende dingen doet voor de zorg en dat een salarisverhoging niet fair zou zijn tegenover andere sectoren die ook lijden onder de crisis. Wilders en Marijnissen zeggen daarom hun vertrouwen in de premier op.

Zorgbonus

Het kabinet wil zorgmedewerkers die een bijzondere prestatie leverden tijdens de eerste coronagolf belonen met een bonus van €1.000 netto. Maar volgens Asscher (PvdA) is de bonus op de werkvloer inmiddels een splijtzwam geworden, want "wie krijgt 'm wel en wie niet?"

Van Kooten vreest bovendien dat niet iedereen die er recht op heeft de bonus ook echt krijgt. Werkgevers moeten die namelijk aanvragen, maar doen dat niet altijd omdat ze er bijvoorbeeld geen tijd voor hebben. Van Ark zegt daarom toe het aanvraagloket een week langer open te stellen, namelijk tot 6 november.

Nertsen

Ouwehand (PvdD) waarschuwt voor mutaties van het coronavirus in dieren in de bontfokkerij, wat een gevaar is voor de volksgezondheid. Zij wil daarom zo snel mogelijk een einde maken aan de nertsenfokkerij in Nederland en elders in Europa. Met Klaver (GroenLinks) en Van Weyenberg (D66) vraagt zij ook om een importverbod op bont en bontproducten.

De motie van wantrouwen wordt aansluitend aan het debat verworpen. Over de andere moties stemt de Kamer op 3 november.

Zie ook