Kamer bespreekt initiatiefvoorstel rioolheffing en afvalstoffenheffing

19 juni 2018, wetsvoorstel - Veldman (VVD) wil dat de rioolheffing in alle gemeenten betaald wordt door de gebruiker. De Kamer bespreekt zijn initiatiefvoorstel.

Op dit moment betalen in sommige gemeenten alleen huiseigenaren voor gebruik van het riool. Veldman vindt dat onrechtvaardig. Daarom wil hij met zijn initiatiefvoorstel regelen dat de gebruiker, of dat nu een huurder of huiseigenaar is, zelf de rioolheffing betaalt.

Lastenverschuiving

Met het voorstel zullen huurders en kleine ondernemers voortaan de rioolheffing en afvalstoffenheffing moeten betalen. Smeulders (GroenLinks) noemt het onwenselijk dat huurders erop achteruitgaan, terwijl vastgoedeigenaren juist minder gaan betalen. Gaan niet juist de huisjesmelkers van dit voorstel profiteren, vraagt Van Eijs (D66). Het lijkt een praktisch voorstel, maar eigenlijk is het een heel ideologisch VVD-voorstel, betoogt Van Raak (SP): de minima gaan erop achteruit.

De vervuiler betaalt

Smeulders (GroenLinks) vindt het goed dat de initiatiefnemer uitgaat van het principe "de vervuiler betaalt". Maar is het dan logisch om te beginnen met de rioolheffing en de afvalstoffenheffing? Komt de initiatiefnemer ook met voorstellen voor het vliegverkeer en de grote, vervuilende industrie?

Wie van een publieke voorziening als het riool of de afvalstoffeninzameling gebruikmaakt, moet daarvoor betalen, erkent Van der Molen (CDA). Maar hij vraagt zich af of het dan logisch is om alleen gebruikers te laten betalen. Het riool is toch ook voor de eigenaar van een pand aangelegd?

Het mooie van het principe "de vervuiler betaalt" is volgens Van Eijs (D66) dat er een prikkel is ingebouwd om minder te vervuilen. Maar hoe wordt de huurder met het voorstel van de initiatiefnemer geprikkeld om minder te vervuilen?

Gemeentelijke beleidsvrijheid

Van Raak (SP) wijst erop dat de vrijheid voor gemeenten met het voorstel afneemt. De gemeentelijke rioolheffing en afvalstoffenheffing moeten namelijk voortaan minimaal 80% van de kosten dekken. Dat vindt ook Bisschop (SGP) bezwaarlijk: hij wil de vrijheid van de gemeenten om lokale belastingen te heffen juist vergroten.

Van den Bosch (VVD) vraagt de initiatiefnemer om in te gaan op de inbreng van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die heeft forse kritiek geuit op de inperking van de gemeentelijke autonomie en op de financiƫle consequenties van het voorstel.

De initiatiefnemer reageert op een later moment op de inbreng van de Kamer.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist