Kamer bespreekt gevolgen droogte in zomer 2018

13 februari 2019, debat - Wat kunnen we leren van de gevolgen van de aanhoudende droogte in de zomer van 2018? De Kamer debatteert met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Verzilting van drinkwaterbronnen, een laag rivierwaterpeil, uitdrogende dijken, een dreigend watertekort voor de landbouw. De droge zomer van 2018 leverde nogal wat problemen op. Welke lessen moeten we daaruit trekken?

Alle sprekers benadrukken het belang van een goede voorbereiding op natte en droge periodes. Waterbeheer zit in onze genen, zegt Dijkstra (VVD), waarbij we ons altijd bewust moeten zijn van de kracht van het water en van onze kwetsbaarheid. Bij de strijd tegen én voor het water moet de natuur onze vriend zijn, betoogt De Groot (D66).

Beleidstafel Droogte

Een van de maatregelen van minister Van Nieuwenhuizen is het instellen van de Beleidstafel Droogte. Die inventariseert de vragen die tijdens de periode van droogte zijn opgekomen en mogelijke oplossingen. Van Aalst (PVV) dringt erop aan dat de beleidstafel met concrete maatregelen komt.

Landbouw en scheepvaart moeten een belangrijke plaats krijgen in de op te stellen scenario's ter voorbereiding op een nieuwe droogteperiode, meent Geurts (CDA).

Stoffer (SGP) wil een hogere prioriteit voor landbouw in de zogenoemde verdringingsreeks, die wordt gebruikt voor de verdeling van het beschikbare zoet water in tijden van schaarste. Dat komt zeker aan de orde bij de beleidstafel, reageert Van Nieuwenhuizen.

Landbouw

Natuur en landbouw zijn hard getroffen door de droogte, zegt minister Schouten. Er zijn in de zomer al maatregelen genomen, bijvoorbeeld in het mestbeleid. Voor toekomstige maatregelen verwijst de minister naar de plannen die zijn opgenomen in het actieprogramma klimaatadaptatie.

Het huidige lage waterpeil in veenweidegebieden veroorzaakt schade aan funderingen van huizen en leidt tot een hoge CO2-uitstoot, betoogt De Groot (D66). Hij vraagt zich af of waterschappen voldoende besef hebben van de noodzakelijke klimaatadaptatie.

Ook Bromet (GroenLinks) dringt aan op een hoger waterpeil in veenweidegebieden. Een nadeel daarvan is dat boeren dan minder vee kunnen houden en geen zware machines kunnen gebruiken. Voor die boeren kunnen nieuwe verdienmodellen worden ontwikkeld, meent de GroenLinks-woordvoerder. Er zijn meerdere wegen om de situatie in de veenweidegebieden te verbeteren, reageert Schouten.

Rivieren

In het riviermanagement is meer aandacht nodig voor de gevolgen van laagwater voor de bevaarbaarheid en de waterkwaliteit, benadrukt Van Nieuwenhuizen. Daarbij zullen ook de belangen van natuur, toerisme en recreatie worden meegenomen.

Door de lage rivierwaterstanden dreigde de bevoorrading te stokken, zegt Dijkstra (VVD). Van Brenk (50PLUS) dringt aan op overleg met de buurlanden over de rivierwatertoevoer. Een goed functionerende binnenvaart is van groot belang, reageert Van Nieuwenhuizen, ook voor de aanvoer van bouwmaterialen voor de "enorme bouwopgave" van de komende jaren.

Drinkwater

De drinkwatervoorziening kwam gelukkig niet in gevaar, maar Futselaar (SP) dringt wel aan op meer strategische watervoorraden. We moeten voorbereid zijn op een toenemende watervraag, beaamt Van Nieuwenhuizen. Het aanleggen van strategische grondwaterreserves is daarom onderwerp van studie. Voorkom en bestrijd verzilting van het IJsselmeer, luidt de oproep van Bromet (GroenLinks).

Klimaatverandering

De droogte van de zomer van 2018 houdt geen verband met de klimaatverandering, menen Van Aalst (PVV) en Geurts (CDA). Dat laat onverlet dat die zomer "een voorproefje kan zijn van wat ons kan overkomen", reageert Van Brenk (50PLUS). Dit soort extremen kan weleens het nieuwe normaal worden, voegt Futselaar (SP) toe.

De Kamer stemt op 19 februari over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist