Kamer bespreekt evaluatie Politiewet

12 december 2018, debat - De Kamer debatteert met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de evaluatie van de Politiewet.

De Commissie Evaluatie Politiewet bracht in november 2017 haar eindrapport uit over de doeltreffendheid en de effecten van de Politiewet, die op 1 januari 2013 in werking is getreden. Met die wet werd de nationale politie gevormd.

Het nieuwe politiestelsel is een goed stelsel, betoogt Grapperhaus, waarin veel beter wordt samengewerkt en waarin de informatie-uitwisseling sterk is verbeterd. Maar de minister sluit zich ook aan bij de titel van het eindrapport van de evaluatiecommissie: we moeten doorontwikkelen en verbeteren.

De vorming van de nationale politie was noodzakelijk, betogen Van Dam (CDA) en Helder (PVV), maar het is te snel en te stellig gegaan. Daarmee onderschrijven zij de conclusies van de evaluatiecommissie. De politie werd terecht verlost van de "verlammende koninkrijkjes" van de verschillende korpsen, zegt Den Boer (D66).

Buitenweg (GroenLinks) legt de nadruk op het belang van een stabiele financiƫle basis voor de politie. Zij wil dat in overleg met de korpschef wordt gewerkt aan een meerjarenplanning.

De reorganisatie van de politie is volgens Krol (50PLUS) uitgelopen op een ramp. De vorming van de nationale politie was een mission impossible, vindt Azarkan (DENK). Van Raak (SP) wil een parlementair onderzoek naar "waar het is misgegaan" met de nationale politie en de veiligheidsketen.

Verantwoordelijkheden

In het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) wordt gesproken over het beheer van en de taakuitvoering door de nationale politie. Kuiken (PvdA) en Den Boer (D66) willen niet dat de ruimte voor de korpschef te zeer wordt ingeperkt. De korpschef stelt het beheerplan op, maar ik stel het vast en ben ervoor verantwoordelijk, reageert Grapperhaus.

Van der Graaf (ChristenUnie) maakt zich zorgen over de positie van de burgemeesters van kleine gemeenten. De minister wijst erop dat de regioburgemeesters, die deelnemen aan het LOVP, verantwoordelijk zijn voor de terugkoppeling naar alle burgemeesters in hun regio.

Helder (PVV) bepleit een goed evenwicht tussen werkvloer en leiding. Voorkomen moet worden dat de leiding "topprioriteit op topprioriteit" stapelt. Daar zegt de minister nauwlettend op toe te zien.

Formatie

Veel te weinig agenten moeten veel te veel werk doen voor een veel te laag salaris, zo schetst Baudet (FvD) de problemen. Hij meent dat de veiligheid van Nederland niet gewaarborgd is en wil 1 miljard extra voor de politie uittrekken.

Laan (VVD) wil het tekort aan agenten onder meer te lijf gaan door uittreders in te schakelen voor de opleiding van aspiranten, en specialisten, bijvoorbeeld ICT'ers, in te zetten als politievrijwilliger. Maak van het terugdringen van het hoge ziekteverzuim een prioriteit, stelt Krol (50PLUS).

Wijkagenten

De schaalvergroting en de sluiting van bureaus hebben de politienabijheid te zeer verminderd, constateert Van Dam (CDA). Hoe krijgen we de wijkagent terug in de wijk, vraagt Kuiken (PvdA). De wijkagent is nooit weggeweest, reageert Grapperhaus. Hij wijst erop dat de binding met de wijk ook op andere manieren wordt ingevuld, bijvoorbeeld met pop-uppolitiebureaus en mobiele bureaus.

Van der Graaf (ChristenUnie) wil de basisteams meer ruimte geven voor eigen prioriteiten en vormgeving. De teams mogen niet te klein worden, reageert de minister. Bied meer mogelijkheden voor lokale prioriteiten en voorkom een "politieloos platteland" met lange aanrijtijden, betoogt Bisschop (SGP).

Boa's

Van Raak (SP) ergert zich eraan dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) steeds meer lokale politietaken verrichten. Maar goed opgeleide boa's kunnen juist heel goed politietaken overnemen, reageert Laan (VVD). Buitenweg (GroenLinks) vreest dat ze daarmee een nieuw soort gemeentelijke politie gaan vormen.

De kerntaken van de politie - handhaving, opsporing, intelligence - blijven in politiehanden, zegt Grapperhaus, en boa's vervullen belangrijke aanvullende taken in het toezicht en de handhaving in de openbare ruimte.

De Kamer stemt op 18 december over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist