Kamer bespreekt begrotingsonderdeel Defensiematerieel

5 november 2018, begroting - De Kamer buigt zich over het onderdeel materieel van de Defensiebegroting voor 2019. Staatssecretaris Visser benadrukt dat er nu geld is voor investeringen.

De Defensiebegroting staat in het teken van extra investeringen in materieel: munitievoorraden aanvullen, de luchtverdediging verbeteren, zorgdragen voor de persoonlijke uitrusting van militairen en nieuwe mijnenjagers aanschaffen. De zorg van de woordvoerders is of de Defensieorganisatie het allemaal wel kan realiseren. We komen van ver en moeten op gang komen als een dieselmotor, betoogt staatssecretaris Visser. En al die investeringen zijn wel echt nodig.

Investeren

Mooi dat er meer geïnvesteerd wordt in Defensie, vindt Bosman (VVD). Maar hij maakt zich zorgen over de risico's van een tekort aan inkopers en het mogelijke gebrek aan specifieke kennis over aan te schaffen materieel. Karabulut (SP) vraagt zich af of het allemaal niet te ambitieus is en of het motto "personeel eerst" nog wel kan worden waargemaakt.

Visser erkent de omvang van alle investeringen. Maar ze vindt dat we niet de luxe hebben om iets níet te doen: goed personeelsbeleid, vastgoedonderhoud, reserveonderdelen, materieelaankoop en -onderhoud. Er worden mensen geworven en soms moet er ook anders worden gewerkt, legt ze uit. Reservisten worden bijvoorbeeld ingezet als inkopers.

Het personeel moet de verbeteringen door meer investeringen wel gaan merken, beklemtoont Belhaj (D66). De basis (training, materieel en personeelscapaciteit) moet op orde zijn. "Geklungel" als met de aanschaf van winterkleding in Noorwegen mag van haar niet weer gebeuren.

Dat had niet zo gemoeten, erkent Visser. Toenemende militaire inzet in noordelijker streken vraagt ook op dit punt om aanpassing.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Nu er voor 5 miljard in Defensie wordt geïnvesteerd, vraagt Bruins Slot (CDA) nadrukkelijk aandacht voor de rol van de Nederlandse industrie, direct of door mee te doen aan ontwikkeling en productie bij buitenlandse bedrijven. Belhaj (D66) wil weten wat er van Defensie te verwachten valt op het gebied van innovatie en research and development.

Nederland zelf is een kleine afzetmarkt voor de defensie-industrie, antwoordt de staatssecretaris. Daarom is werken aan een gelijk speelveld en een betere samenwerking binnen Europa zo belangrijk. Voorkom wel dat grote industriële defensiebedrijven er straks vandoor gaan met de buit, waarschuwt Karabulut (SP).

JSF

Diks (GroenLinks) laakt het voornemen van Visser om het in het vorige kabinet afgesproken "financiële hek" rond de aanschaf van de JSF weg te halen: de Defensiebegroting moet straks niet worden "gekannibaliseerd" door mogelijke tegenvallers in dit project. Bosman (VVD) en Bruins Slot (CDA) juichen juist toe dat de JSF's nu weer onderdeel van de gewone bedrijfsvoering van Defensie worden.

Volgens de staatssecretaris verandert er door het weghalen van het "financiële hek", een maximum van 4,5 miljard voor alle JSF's, niet zo veel voor de informatievoorziening hierover aan de Kamer. En de Kamer blijft ook budgettair gewoon "in the lead". In ieder geval zullen hierdoor geen extra JSF's worden aangekocht, verzekert Visser.

Kazerneverplaatsing

Stoffer (SGP) staat nog steeds achter de beslissing om de marinierskazerne te gaan verhuizen van Doorn naar Vlissingen. Maar is er voldoende gekeken naar alternatieven? De mariniers moeten ook na de verhuizing nog wel veilig op missie kunnen, is zijn voorwaarde. De woordvoerders vragen vooral duidelijkheid over de kosten, de risico's van leegloop van het Korps Mariniers en de gesprekken met de medezeggenschap.

Visser benadrukt dat de Kamer steeds is geïnformeerd in de besluitvorming over Vlissingen. Onrust bij het personeel en het niet volgen van de formele procedures hebben haar ertoe gebracht om de aanbesteding voor de kazerne tijdelijk te stoppen. In ieder geval blijft de toekomstbestendigheid van het Korps Mariniers leidend voor het kabinet.

De Kamer stemt op 13 november over de ingediende moties en op een later moment over de begroting.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist