Kabinet krijgt toestemming voor aankoop Rembrandts

29 september 2015, wetsvoorstel - Een Kamermeerderheid gaat ermee akkoord dat het kabinet maximaal 80 miljoen euro uittrekt voor de aanschaf van één of twee schilderijen van Rembrandt.

In 1634 schilderde Rembrandt de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie. De doeken zijn van de Franse familie Rothschild en kosten samen 160 miljoen euro. Met een deal tussen de eigenaar, het Rijksmuseum en de regering leken beide schilderijen naar Nederland te komen, maar inmiddels heeft Frankrijk te kennen gegeven een van de portretten te willen aanschaffen. Volgens minister Bussemaker (Cultuur) is het een optie dat het Rijksmuseum en het Louvre gezamenlijk tot aanschaf overgaan. Het is voor haar het belangrijkst dat "deze heel belangrijke werken uit het Nederlandse culturele erfgoed" voor het publiek te zien zullen zijn.

Onenigheid over de keuze voor schilderijenaankoop

In verpleeghuizen worden echtparen gescheiden, zegt Bosma (PVV), maar één echtpaar kan wel bij elkaar blijven, namelijk Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Dat is niet de keuze van mijn partij, aldus de PVV'er. Ook Krol (50PLUS) is kritisch. Hij wil het geld inzetten op plekken "waar het harder nodig is", bijvoorbeeld in de zorg. De aankoop van de schilderijen is een prestigeproject, meent Kuzu (GrKÖ). Van Klaveren (GrBvK) ziet het anders: Rembrandt is nationaal erfgoed en hoort thuis in Nederland. Wees trots op ons verleden, zegt Pechtold (D66), die met Dik (ChristenUnie) spreekt van een unieke kans om deze schilderijen te kopen.

Er is kritiek op het proces

Krol laakt het proces rond de aankoop van de schilderijen. Evenals Bosma en Kuzu vindt hij het vreemd dat een aantal fractievoorzitters, na een bijeenkomst in het Mauritshuis, het geld direct ter beschikking wilden stellen. Ook Van Dijk (SP) meent dat sprake is van "overhaaste besluitvorming". Bussemaker erkent dat er snel gehandeld is, maar benadrukt dat zij niet het risico wilde lopen dat de schilderijen door een particulier zouden worden gekocht en nooit meer voor het publiek te zien zouden zijn. Het geld voor de aankoop komt deels uit een aankoopfonds en deels uit een bijgestelde raming van dividendontvangsten van staatsbedrijven, zegt minister Dijsselbloem (Financiën).

De Kamer stemt aansluitend op het debat voor het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.