Instemming met Verzamelwet SZW

7 november 2017, wetsvoorstel - De Kamer stemt in met de Verzamelwet SZW. Daarmee worden een aantal wetten op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangepast, verbeterd en verhelderd.

De aanpassingen in de sociale wetten zijn niet politiek omstreden, zegt Nijkerken (VVD). Maar zij vraagt wel aandacht voor de positie van gastouders die kinderen van meerdere ouders opvangen in het huis van een van die ouders. Deze mensen moeten volgens haar uitgezonderd worden van de Wet op het minimumloon.

Minister Koolmees (Sociale Zaken) benadrukt dat de uitzondering in de wet gaat over gastouders die vanuit het eigen huis werken. De komende tijd wil hij bekijken in hoeverre door deze bepaling problemen ontstaan. Bij de behandeling van de begroting zal hij erop terugkomen.

Uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid

Dijkgraaf (SGP) vreest rompslomp en uitvoeringsvragen door het onderscheid dat de Belastingdienst wil maken in het hybride stelsel van uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Private dienstverleners zouden niet aan andere eisen moeten voldoen dan het UWV.

De zorg over het verschil tussen private dienstverleners en het UWV begrijpt de minister. Hij vraagt de tijd om samen met Belastingdienst en het UWV te bekijken hoe het stelsel verbeterd kan worden.

Stukloon

Van Kent (SP) wil van het stukloon af, omdat het leidt tot een te hoog tempo van werken en "dus tot een slijtageslag". Werknemers moeten van hem altijd per uur worden betaald.

In de Wet op het minimumloon is gegarandeerd dat mensen die voor stukloon werken, ten minste het minimumloon verdienen, zegt Koolmees. Voor specifieke werkzaamheden wordt een stukloonnorm van de sociale partners gehanteerd. Stukloon is dus toegestaan, maar met waarborgen omkleed. Van Kent wil dat niet het minimumloon, maar het cao-loon de norm wordt.

50-plussers

Özdil vraagt aandacht voor werkzoekende 50-plussers en het actieplan voor deze groep. Dat actieplan wordt geëvalueerd, reageert de minister. Wanneer eind 2019 het evaluatieonderzoek is afgerond, wil hij beslissen over het voortzetten van de verlaagde leeftijdsgrens van 50 jaar.

De Kamer stemt op 14 november over het wetsvoorstel en de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist