Initiatiefwetsvoorstel invoering minimumuurloon

11 november 2021, initiatiefwetsvoorstel – Gijs van Dijk (PvdA) en Maatoug (GroenLinks) willen met hun voorstel voor een minimumuurloon de ongelijkheid en armoede in Nederland verkleinen.

Doordat het aantal werkuren bij een fulltimebaan per sector verschilt, is het minimumuurloon niet overal gelijk. Gijs van Dijk en Maatoug willen naar één tarief, berekend op basis van een 36-urige werkweek. In sectoren met een langere werkweek, zal het minimumloon daardoor omhooggaan. De indieners gaan in op de vragen die de woordvoerders op 9 september 2020 stelden over hun initiatiefwetsvoorstel.

Eerste stap

Het minimumuurloon is een eerste stap om het stelsel van sociale zekerheid in Nederland weer op te bouwen, zegt Maatoug. Het helpt volgens Gijs van Dijk tegen de groeiende ongelijkheid en het fenomeen van de "werkende armen", de zo’n 220.000 mensen in Nederland die werken maar niet kunnen rondkomen. Een uniform minimumloon moet ook de handhaving door de arbeidsinspectie makkelijker maken.

Hoogte minimumloon

De indieners stellen een minimumuurloon voor van €10,92. Zij kunnen zich vinden in de opmerking van Jasper van Dijk (SP) dat dit zou moeten gaan naar €14 per uur. Maar we willen dat wel geleidelijk doen, licht Gijs van Dijk toe, want de bijstand en de AOW zouden op den duur moeten meestijgen met het minimumloon, en daar moet geld voor worden vrijgemaakt.

Afronding

De Kamer gaat mee in het voorstel van Tielen (VVD) om de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel nog niet af te ronden. Het lijkt haar verstandig om de uitkomst van de kabinetsformatie af te wachten. Wij zijn klaar om voor het wetsvoorstel te stemmen, zegt Nijboer (PvdA), maar het zou zonde zijn als de wet het nu niet haalt. Verschillende partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's gepleit voor een hoger minimumloon, benadrukt Van Beukering (D66).

De Kamer gaat op een later moment verder met de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel.

Zie ook: