Initiatiefwetsvoorstel Gijs van Dijk, Smeulders en Van Kent arbeidsvoorwaarden payrolling

13 september 2018, initiatiefwetsvoorstel - Payrollers moeten recht krijgen op dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers, vinden Gijs van Dijk (PvdA), Smeulders (GroenLinks) en Van Kent (SP). De Kamer bespreekt hun initiatiewetsvoorstel dat dit regelt.

Bedrijven gebruiken payrolling om de verantwoordelijkheid voor het werkgeverschap uit handen te geven. Personeel komt dan in dienst van een payrollonderneming. Een reden hiervoor kan zijn dat een bedrijf juridische en administratieve zaken niet zelf wil regelen.

Personeel dat werkt volgens een payrollconstructie, heeft nu niet recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers. De initiatiefnemers willen dit veranderen. Payrollers zouden volgens hen dezelfde rechten moeten hebben, zoals gelijk loon, vergoeding van reiskosten en een vergelijkbare pensioenregeling.

Ook de regering is van plan om met een voorstel te komen om het misbruik van payrolling voor oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden aan te pakken. Maar de coalitiepartijen willen wel voorkomen dat de regelgeving te complex wordt. In het regeringsvoorstel zal daarom waarschijnlijk niet worden opgenomen dat het pensioen van payrollers gelijkwaardig moet zijn.

Schijnconstructie

Payrolling was oorspronkelijk bedoeld om kleine bedrijven te ontzorgen, zegt Kuiken (PvdA), maar wordt nu misbruikt om de arbeidsvoorwaarden van werknemers te verslechteren. We moeten de race naar de bodem stoppen, zegt Jasper van Dijk (SP): het initiatiefwetsvoorstel is daarbij een enorme stap vooruit.

Het gebruik van payrolling als schijnconstructie tast het principe "gelijke beloning voor gelijk werk" aan, betoogt Ă–zdil (GroenLinks). Het is volgens hem goed dat het initiatiefwetsvoorstel dit corrigeert.

Samenhang en uitvoerbaarheid

De regering heeft al een wetsvoorstel aangekondigd over de verhouding tussen vast en flexibel werk, zegt Heerma (CDA). Het is in zijn ogen beter om daarop te wachten, om zaken in bredere samenhang te bekijken. En hebben de initiatiefnemers wel goed nagedacht over de uitvoerbaarheid van hun wetsvoorstel, vraagt Van Weyenberg (D66) zich af.

Aanscherping van de payrollconstructie moet bezien worden in een bredere hervorming van de arbeidsmarkt, vindt Wiersma (VVD). Zorgvuldigheid moet volgens hem boven snelheid gaan.

Het debat gaat op een later moment verder met de reactie van de initiatiefnemers en het advies van minister Koolmees (Sociale Zaken).

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist