Initiatiefvoorstel erkenning van de Nederlandse gebarentaal

1 september 2020, initiatiefwetsvoorstel - PvdA, ChristenUnie en D66 dienen een initiatiefwetsvoorstel in om de Nederlandse gebarentaal wettelijk te erkennen en doven en slechthorenden zo meer bij het maatschappelijk leven te betrekken.

Het gebruik van gebarentaal moet worden erkend en bevorderd, want mensen met een handicap hebben net als ieder ander recht op volwaardige en gelijkwaardige deelname aan de samenleving. Dat staat in het door Nederland erkende VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Reden voor initiatiefnemers Kuiken (PvdA), Dik (ChristenUnie) en Van Eijs (D66) om een wetsvoorstel in te dienen waarmee de Nederlandse gebarentaal als officiële taal wordt erkend naast het Nederlands en het Fries.

Mooi initiatief

Alle woordvoerders vinden het een mooi initiatief. Zo vindt Van den Hul (PvdA) het goed dat de eed of belofte voortaan in gebarentaal mag worden afgelegd. Maar net als Bisschop (SGP) vraagt zij wat het kabinet nog meer gaat doen om het gebruik van gebarentaal te bevorderen, bijvoorbeeld in de media en het onderwijs.

Van der Molen (CDA) en El Yassini (VVD) zijn positief maar ook bezorgd: wordt na de erkenning "de bal niet teruggelegd" bij de gebarentaligen om hun taal en cultuur zelf verder te bevorderen? Iets dergelijks gebeurde volgens de CDA-woordvoerder na erkenning van de Friese taal.

Betere toegankelijkheid

Als studenten boven de 30 een doventolk willen inhuren tijdens een college, draaien ze volgens Jetten (D66) zelf op voor de kosten. Ook in de rechtszaal moeten doven meestal hun eigen tolk betalen, zegt Van Dijk (SP). Zij willen dat de overheid die kosten gaat vergoeden.

Van der Graaf (ChristenUnie) oppert het idee om voortaan een gebarentolk in te zetten in de Tweede Kamer bij de Algemene Politieke Beschouwingen en het vragenuur. Özütok (GroenLinks) ziet ook een rol voor tolken bij verkiezingsdebatten.

Adviescollege Nederlandse Gebarentaal

De initiatiefnemers willen dat er een Adviescollege Nederlandse Gebarentaal wordt opgericht. Dat college moet de overheid en belangenorganisaties onafhankelijk gaan adviseren over ontwikkelingen op het gebied van de Nederlandse gebarentaal. El Yassini (VVD) vraagt naar de toegevoegde waarde van het adviescollege. Bisschop (SGP) wil weten welke concrete invulling het krijgt.

De initiatiefnemers en minister Ollongren reageren op een later moment op de inbreng van de woordvoerders.