Initiatief tegen verdringing betaald werk

14 februari 2017, initiatiefwetsvoorstel - Onbetaald werk met behoud van uitkering mag betaalde arbeid niet verdringen. Karabulut (SP) stelt daarom voor een zogenaamde verdringingstoets verplicht te maken.

Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 moeten bijstandsgerechtigden een tegenprestatie leveren als de gemeente daarom vraagt. Soms verplichten gemeenten deze mensen om, ook in het kader van re-integratie, bijvoorbeeld zwerfafval op te ruimen. Volgens Karabulut komt dat neer op werken zonder loon. Haar verdringingstoets moet daar een eind aan maken.

Verdringing voorkomen

Volgens de Participatiewet mag door gemeenten opgedragen arbeid niet leiden tot verdringing, maar in de praktijk gebeurt dat volgens Karabulut wel degelijk. Veel gemeenten toetsen nauwelijks of het werk dat ze bijstandsgerechtigden bij reguliere werkgevers laten doen, ook betaald zou kunnen worden gedaan.

Karabulut wil gemeenten verplichten een verdringingstoets vooraf te doen voor al het werk dat zij bijstandsgerechtigden opdragen. Ook worden de criteria verduidelijkt: wanneer is er precies sprake van verdringing? Maar Kerstens (PvdA) en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wijzen erop dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en sociale diensten al volop bezig zijn met zo'n uitwerking.

Twijfels en steun

Koşer Kaya (D66) en Kerstens hebben moeite met de strengere criteria om mensen werkervaring te laten opdoen. Zij twijfelen nog over hun steun voor het initiatiefvoorstel.

Voortman (GroenLinks) en Ulenbelt (SP) zijn voor. "We kunnen eigenlijk niet meer zonder zo'n toets", zegt de SP'er.

Geen steun kabinet

Klijnsma ziet weinig in het initiatiefwetsvoorstel. Gemeenten moeten de tijd krijgen om de "nog verse" Participatiewet goed door te voeren. Ze zijn volgens haar al volop bezig met het bestrijden van verdringing. De staatssecretaris denkt dat de strengere criteria leiden tot extra drempels bij het op weg helpen van mensen naar de arbeidsmarkt. Heerma (CDA) en Nijkerken (VVD) delen haar bezwaren.

De Kamer sprak eerder over het initiatiefvoorstel op 25 januari. Op 21 februari stemt zij over het voorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.