Hogere melkproductie door wegvallen quota

27 januari 2016, debat - Door het loslaten van de quota kreeg de melkveehouderij meer ruimte voor groei van de melkproductie. De woordvoerders zijn het er niet over eens of dat een goede zaak is.

"Hartstikke trots" is Lodders (VVD) op de Nederlandse melkveehouderij. Die is koploper in de wereld, hoogproductief en efficiënt: met relatief weinig grond en grondstoffen wordt veel geproduceerd. Maar Thieme (PvdD) ziet dat de melkveehouderij steeds verder in de richting van bio-industrie opschuift. Dat beeld is echter niet representatief voor de melkveehouderij in Nederland, benadrukt staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken). Gezien de trend is het volgens Grashoff (GroenLinks) wel verstandig om een integrale visie op de toekomst van de melkveehouderij te ontwikkelen.

Schaadt schaalvergroting het dierenwelzijn?

Door een hoge productie uitgemergelde koeien, kalfjes die vlak na de geboorte van hun moeder worden gescheiden, koeien die snel naar de slacht gaan bij een lage productie. "De melk wordt duur betaald", constateert Thieme. Ook Koşer Kaya (D66), Grashoff en Van Gerven (SP) wijzen op de negatieve effecten van schaalvergroting op het dierenwelzijn. Maar Geurts (CDA) laat een heel ander geluid horen: Nederland staat aan de top qua dierenwelzijn. Daar valt Lodders hem in bij: als een boer niet goed voor zijn koeien zorgt, is dat slecht voor de melkproductie.

Aandacht voor weidegang

De weidegang in Nederland is de afgelopen jaren gedaald tot 69%. De teruggang is tot stand gebracht, denkt Van Dam, maar de ambitie is om de trend om te buigen. De doelstelling van het afgesloten convenant is 80% weidegang in 2020. Ook Vermue (PvdA) en Thieme hechten aan meer weidegang. Koşer Kaya, Van Gerven en Grashoff willen wettelijk vastleggen dat melkveebedrijven alleen mogen uitbreiden als ze de weidegang van hun koeien kunnen garanderen.

Hogere melkproductie leidt tot overschrijding fosfaatplafond

Door de groei van de melkproductie is ook de hoeveelheid mest gestegen, waardoor Nederland de Europese fosfaatnormen overschrijdt. De staatssecretaris moet snel de rem erop zetten, benadrukt Van Gerven, vooral bij de "megagroeiers". Er komt een stelsel van fosfaatrechten, reageert Van Dam. De bedoeling is dat dit niet prikkelt tot verdere intensivering. Wanneer weten boeren waar ze aan toe zijn?, vraagt Vermue. Ook Geurts vraagt om meer duidelijkheid. De staatssecretaris is van plan om binnen enkele weken met zijn plannen komen.

De Kamer stemt op 2 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.