Hoge beloningen bij overheid voor externen

28 september 2017, debat - Inhuurkrachten verdienen bij de overheid nog steeds regelmatig meer dan een minister. Is dat onwenselijk, of onvermijdelijk?

Zeker twintig inhuurkrachten kregen in 2016 een hoger salaris dan dat van een minister, zo blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. Omdat niet alle bestuursorganen openheid van zaken geven, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) toont te weinig urgentie om exorbitante beloningen aan te pakken, vindt Özütok (GroenLinks). Maar Bruins Slot (CDA) zegt dat de minister goed verantwoord heeft waarom in een aantal gevallen bij de rijkoverheid het maximumtarief van 225 euro per uur is overschreden. Het lijkt allemaal wel mee te vallen, zo sluit Bosma (PVV) zich daarbij aan.

Wet normering topinkomens                                                                        

In de Wet normering topinkomens (WNT) staat dat topfunctionarissen, oftewel bestuurders, niet meer mogen verdienen dan een minister. Excessieve beloningen passen niet bij de publieke sector, zegt Middendorp (VVD), maar regels daarover moeten wel uitvoerbaar zijn.

Plasterk heeft een wetsvoorstel voorbereid om ook niet-bestuurders onder de WNT te laten vallen. Maar hij zal dat niet indienen, omdat het kabinet demissionair is. Van Raak (SP) vindt dat onterecht en roept de minister op om dit toch te doen.

Op welke punten kan de WNT verbeterd worden?

  • Van Dijk (PvdA): pak constructies aan die zijn bedoeld om de beloningsnormen te ontwijken

  • Azarkan (DENK): laat ook decentrale overheden verantwoording afleggen over externe inhuur

De Kamer stemt op 3 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist