Hergebruik van overheidsinformatie gestimuleerd

3 juni 2015, wetsvoorstel - Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) krijgt op hoofdlijnen steun voor zijn wetsvoorstel dat de nieuwe Europese regels voor het stimuleren van hergebruik van openbare overheidsinformatie vastlegt.

Hergebruik van openbare overheidsinformatie mag niet zomaar meer worden geweigerd. De regels gelden voortaan ook voor musea en bibliotheken. Als vergoeding mogen in principe maximaal de marginale verstrekkingskosten worden gevraagd. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Europese richtlijn voor het hergebruik van overheidsinformatie. De bedoeling is om hergebruik te stimuleren, bijvoorbeeld in apps. Het is goed dat de schat aan waardevolle overheidsinformatie toegankelijk wordt voor iedereen die er iets aan heeft, zegt Voortman (GroenLinks). Keijzer (CDA) wil voorkomen dat gegevens "renteloos op de plank blijven liggen". De samenleving en de overheid profiteren van hergebruik, benadrukt Oosenbrug (PvdA).

Er is overlap met initiatiefwetsvoorstel Schouw en Voortman

Het wetsvoorstel van de minister lijkt enigszins te overlappen met een initiatiefwetsvoorstel van Schouw (D66) en Voortman voor een Wet open overheid. Waarom komt er niet gewoon één wet?, vraagt Van Raak (SP) zich af. Ook Schouw zou dat overzichtelijker vinden. Het gaat om de implementatie van een Europese richtlijn, betoogt Plasterk, wat een apart wetsvoorstel rechtvaardigt. Bovendien adviseert de Raad van State om het hergebruik van overheidsinformatie in een aparte wet te regelen.

Economische kansen door hergebruik overheidsinformatie

Veldman (VVD) is positief over het stimuleren van hergebruik van overheidsinformatie, en noemt als voorbeeld de website buienradar.nl, die gebruikmaakt van gegevens van het KNMI. Commercieel hergebruik leidt volgens hem tot een hogere economische groei en meer werkgelegenheid. Dit brengt Van Raak tot de vraag waarom de overheid zelf niet meer doet om de eigen informatie uit te baten. Ook Bosma (PVV) vindt het logisch dat de overheid een deel van de opbrengst krijgt als ondernemers forse winsten maken door hergebruik van overheidsinformatie. Maar Oosenbrug, groot voorstander van open data, ziet daar niets in: zo zou je innovatie afstraffen.

De Kamer stemt op 9 juni over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.