Goedkeuring eigenmiddelenbesluit Europese Unie

23 februari 2021, wetsvoorstel - De Kamer debatteert met minister Hoekstra van Financiën over zijn wetsvoorstel ter goedkeuring van het eigenmiddelenbesluit van de Europese Unie.

Het eigenmiddelenbesluit regelt de financiering van de begroting van de Europese Unie. Ook geeft het de Europese Commissie toestemming om geld te lenen voor het Herstelfonds ter bestrijding van de gevolgen van de coronapandemie.

Inkomsten

Hoe komt de EU aan geld? De lidstaten dragen douaneheffingen af, een deel van de btw-inkomsten en een deel van het bruto nationaal inkomen. Daar komt nu een plastic-afdracht bij: de lidstaten gaan per kilo niet-gerecycled plastic een bedrag aan de EU afdragen.

Sneller (D66) noemt die plastic-afdracht "een mooi groen voorstel". En het pakt relatief gunstig voor Nederland uit, voegt De Vries (VVD) toe. Maar is het wel een stabiele inkomensstroom, vraagt Slootweg (CDA). Als de plastic-afdracht minder opbrengt, zal de afdracht op grond van het bruto nationaal inkomen stijgen, reageert Hoekstra.

Uitgaven

Gratis geld bestaat niet, maar in Brussel wel. Dat is het commentaar van Van Dijck (PVV) op de leningen en giften uit het Herstelfonds. Hij hekelt de hoogte van de bijdrage die Nederland aan de EU moet leveren. Dat nog steeds een groot deel de Europese begroting naar landbouw gaat, is Nijboer (PvdA) een doorn in het oog.

Slootweg (CDA) benadrukt het belang van een slagvaardige Europese Unie. Het Europese geld moet de lidstaten daarom steeds voldoende prikkelen om sociaal-economische hervormingen door te voeren. Lidstaten bewijzen zichzelf een grote dienst door het geld uit te geven aan hervormingen zodat hun economische groei duurzamer wordt, reageert Hoekstra.

Herstelfonds

De Europese lidstaten gaan voor het Herstelfonds gezamenlijk 750 miljard lenen op de kaptiaalmarkt. Dat moet in 30 jaar terugbetaald worden. De minister refereert aan de uitzonderlijke omstandigheden die de voorgestelde financiering van het Herstelfonds rechtvaardigen. Hij wijst erop dat er concrete waarborgen in zijn opgenomen.

Leijten (SP) wijst erop dat gezamenlijke leningen volgens het Europese verdrag verboden zijn. Dat zulke leningen met een beroep op de coronacrisis nu worden geïntroduceerd, noemt zij een juridisch trucje. Nijboer (PvdA) is blij met het Herstelfonds en de financiering ervan, maar hij constateert wel dat het kabinet eerst iets anders wilde.

Laat de lidstaten duidelijke mijlpalen en doelen aangeven voor de besteding van het geld uit het fonds, raadt De Vries (VVD) aan. Minister Hoekstra is het daar zeer mee eens.

Nieuwe eigen middelen

In de toekomst kan de EU meer bronnen aanboren om geld op te halen, bijvoorbeeld een belasting op digitale diensten en een CO2-grensheffing. Sneller (D66) vindt het "veelbelovende voorstellen waar ook voor Nederland veel winst mee te behalen valt".

Snels (GroenLinks) juicht het toe dat het Europese emissiehandelssysteem kan worden uitgebreid. Maar de opbrengst daarvan moeten wat hem betreft wel aan klimaattransitie worden besteed.

De Kamer stemt op 25 februari over het wetsvoorstel en de moties die tijdens het debat zijn ingediend.

Zie ook