Gelijk WGA-speelveld voor UWV en verzekeraars

17 maart 2016, wetsvoorstel - Door staartlasten anders te financieren en de berekening van de UWV-premie aan te passen wil minister Asscher (Sociale Zaken) bij de Werkhervattingsregeling gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) een gelijk speelveld creëren.

Mensen die meer dan 35% maar minder dan 80% arbeidsongeschikt zijn, komen in aanmerking voor een uitkering op basis van de WGA. Hierbij is gekozen voor een hybride stelsel. Een (middel)grote werkgever kan kiezen voor een publieke verzekering bij het UWV of eigenrisicodragerschap met de mogelijkheid zich privaat te verzekeren. Het idee hierachter is dat UWV en verzekeraars elkaar scherp houden. Maar de financiering van staartlasten (doorlopende kosten van bestaande gevallen bij overstappen) en de berekening van de UWV-premie veroorzaken een verstoring van de markt. Dit heeft geleid tot shoppende werkgevers en minder aandacht voor preventie en re-integratie.

Maatregelen Asscher bedoeld om stelsel beter te laten werken

Bij overstappen naar een private verzekeraar vallen de staartlasten niet langer onder het eigen risico maar worden ze betaald uit een reserve in de Werkhervattingskas. Verder kijkt het UWV bij de berekening van de premie voortaan naar de volledige historische WGA-lasten. Schut (VVD) is positief over deze maatregelen van Asscher: ze dragen bij aan een gelijk speelveld voor UWV en private verzekeraars. Hopelijk komt de focus nu weer te liggen op zieke werknemers en hun herstel, zegt Tanamal (PvdA). Maar volgens Ulenbelt (SP) zijn het "kunstgrepen" om het slecht functionerende hybride stelsel overeind te houden. Zijn pleidooi om snel over te stappen naar een volledig publiek stelsel krijgt echter geen steun van Asscher.

De Kamer stemt op 22 maart over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.