Geen speciaal belastingtarief voor buitenlandse bedrijven

5 juli 2017, debat - Is het Israëlische chemiebedrijf ICL met grote belastingvoordelen naar Nederland gelokt? De Kamer wil van staatssecretaris Wiebes (Financiën) weten hoe dit precies zit.

Klopt het dat het Israëlische chemieconcern ICL naar Nederland is gekomen omdat het maar 10% winstbelasting hoeft te betalen in plaats van de gebruikelijke 25%? De Kamer wil weten of het bedrijf met deze toezegging naar Nederland is gelokt.

De Netherlands Foreign Investment Agency, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunt buitenlandse bedrijven die activiteiten in Nederland willen opzetten. Het heeft onder andere ICL naar Nederland gehaald, maar onder welke voorwaarden?

Oranje loper

Volgens Leijten (SP) is de NFIA gewoon een soort toerismebureau voor bedrijven dat de oranje loper voor hen uitrolt.

Wat was de rol van de NFIA bij het naar Nederland halen van ICL? Van der Lee (GroenLinks) en Nijboer (PvdA) willen weten of het klopt dat het bedrijf een korting van 80% op de winstbelasting heeft kunnen bedingen.

Wiebes antwoordt dat er niet over het effectieve tarief wordt onderhandeld. Wel bestaan er instrumenten om het tarief naar beneden te brengen, maar daarvoor moeten bedrijven aan allerlei eisen voldoen. De wet leidt gewoon tot een bepaalde belastingdruk, zegt de staatssecretaris.

Banen en investeringen

Hoewel Omtzigt (CDA) zich afvraagt of er wel een gelijk speelveld geldt binnen de winstbelasting, vindt hij het op zich goed om buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen, zeker als het om kennisintensieve bedrijven gaat die werkgelegenheid bieden.

De Vries (VVD) is heel blij met de 35.000 banen en de 9 miljard aan investeringen die de NFIA in de loop der jaren naar Nederland heeft gehaald. Zij is "wel een beetje klaar met het zwartmaken van bedrijven die naar Nederland komen".

Ook Mulder (PVV) is tevreden dat ICL voor Nederland gekozen heeft en voor werkgelegenheid zorgt. Volgens hem was het bedrijf anders naar Zwitserland gegaan.

De Kamer stemt 6 juli over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist