Gedwongen drugstest bij geweldsmisdrijf

14 januari 2016, wetsvoorstel - Een Kamermeerderheid steunt een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Justitie) waarmee hij een verplichte drugstest wil invoeren voor verdachten van ernstige geweldsdelicten.

31% van de geweldsmisdrijven wordt gepleegd onder invloed. In het uitgaansleven is dat 74%. Daarom wil Van der Steur mensen die schijnbaar onder invloed een zwaar geweldsmisdrijf plegen, dwingen tot het afleggen van een test op alcohol, (meth)amfetamine of cocaïne. Dan kan beter onderbouwd een zwaardere straf worden opgelegd. Een onnodige inbreuk op de onaantastbaarheid van het lichaam, vindt Swinkels (D66). Volgens haar kun je überhaupt geen directe relatie vaststellen tussen alcoholgebruik en verhoogde agressie. Ook Kooiman (SP) is kritisch: is het minder erg als je een delict bij je volle bewustzijn pleegt? Maar Van Toorenburg (CDA) wil niet alleen bij zware geweldmisdrijven, maar bij alle misdrijven een verplichte middelentest. Dat gaat Van der Steur te ver.

Automatisch hogere straf bij drugsgebruik of niet?

Marcouch (PvdA) verwacht dat door het wetsvoorstel hogere straffen worden opgelegd voor drugsgerelateerde geweldsdelicten. Dat is volgens hem een duidelijke boodschap dat de maatschappij agressief gedrag door middelengebruik afkeurt. Helder (PVV) vindt dat de minister niet heeft doorgepakt: in deze gevallen moet altijd een hogere straf worden opgelegd. Van der Steur vindt dat niet wenselijk, want als een verband is vastgesteld tussen drugsgebruik en geweldpleging, kan een straf nu al met 75% worden verhoogd. Van Oosten (VVD) wil koste wat het kost voorkomen dat middelengebruik leidt tot strafvermindering vanwege verminderde toerekeningsvatbaarheid. Dat kan nimmer een verzachtende factor zijn, verzekert de minister.

Discussie over preventieve werking

Helder en Van Oosten zijn ervan overtuigd dat de wet preventief werkt en recidive voorkomt. Kooiman en Swinkels geloven dat niet. Volgens Swinkels past de wet in een rijtje van repressieve, symbolische wetgeving, zoals het boerkaverbod. Van Toorenburg gelooft in de afschrikwekkende werking en vindt dat de verplichte middelentest ook moet gelden als door schuld zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht. Maar Van der Steur relativeert die afschrikkende werking: een hogere pakkans schrikt meer af.

De Kamer stemt op 19 januari over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.