Gedetacheerde werknemers beter beschermd

26 april 2014, wetsvoorstel - Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) krijgt steun voor zijn voorstel voor een betere bescherming van gedetacheerde werknemers.

Door te doen alsof ze personeel in een ander land detacheren, kunnen malafide bedrijven de arbeidsvoorwaarden van het land waar gewerkt wordt omzeilen. Ze betalen dan de lagere sociale premies en ontduiken wetten voor arbeidstijden en minimumloon. Met een wetsvoorstel waarin hij de Europese Handhavingsrichtlijn vastlegt, biedt Asscher werknemers een betere sociale bescherming en wordt de concurrentie tussen bedrijven eerlijker. Een prima voorstel, vindt Kerstens (PvdA). Met de verplichte melding vooraf en controle achteraf wordt het volgens hem minder makkelijk om te sjoemelen. Maar De Graaf (PVV) ziet alleen een einde komen aan verdringing en uitbuiting als Nederland uit de Europese Unie stapt.

Gedetacheerden hebben recht op minimumarbeidsvoorwaarden

Werknemers die tijdelijk in een andere Europese lidstaat worden gedetacheerd, hebben ten minste recht op bepaalde minimumarbeidsvoorwaarden in deze lidstaat. Wat behoort tot die zogenaamde harde kern van arbeidsvoorwaarden? Ulenbelt (SP) wijst erop dat bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte is uitgezonderd. Volgens Asscher gaat het om zaken als beloning, arbeidstijden en arbeidsomstandigheden, zowel wettelijk als op grond van de cao. Hij wijst erop dat het Europees recht bepaalt dat bedrijfspensioenregelingen er niet onder vallen. Loondoorbetaling bij ziekte wordt in de Europese jurisprudentie gezien als sociale zekerheid.

Bedrijven hebben een meldplicht

Bedrijven die werken met gedetacheerde werknemers moeten dit melden. De Europese landen moeten die informatie delen. Heel goed, vindt Heerma (CDA), want dat helpt de handhaving: bedrijven die niet melden, kunnen worden aangepakt. Ulenbelt wil dat ook woonadres en bankrekeningnummer van gedetacheerde werknemers worden genoteerd, maar dat vindt Asscher "disproportioneel". In reactie op een vraag van Schut (VVD) zegt hij dat privacygevoelige gegevens volgens een goed beveiligd systeem worden uitgewisseld. Schouten (ChristenUnie) wil de meldplicht eerder invoeren dan 1 januari 2018, maar de minister vindt die datum "eerlijk gezegd nog vrij ambitieus".

Ook meldplicht voor detachering zelfstandigen

Om ontduiking van de regels via schijnzelfstandigheid te voorkomen, wordt ook voor de inhuur van zelfstandigen een meldplicht ingevoerd. De "risicosectoren" waarvoor die plicht gaat gelden, zal de minister samen met de sociale partners vastleggen. Een algemene meldplicht voor de inhuur van zelfstandigen, zoals Kerstens voorstelt, is volgens de minister niet mogelijk op grond van uitspraken van het Europees Hof van Justitie. Bovendien worden met een gerichte meldplicht "onnodige administratieve lasten" voorkomen. Van Weyenberg (D66) vindt het lastig dat ook particulieren die een zelfstandige bouwvakker inhuren, dat moeten melden. Een overtreding kan bestraft worden met alleen een waarschuwing, reageert Asscher, die ook een voorlichtingscampagne toezegt.

De Kamer stemt 28 april over het wetsvoorstel en de ingediende motie.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.