Gasaansluitplicht nieuwbouwwoningen verdwijnt

25 januari 2018, initiatiefwetsvoorstel - Bijna alle woordvoerders zijn het met Van Tongeren (GroenLinks) eens dat de gasaansluitplicht voor nieuwe woningen moet verdwijnen. Maar voegt haar initiatiefwetsvoorstel wel iets toe aan de Wet voortgang energietransitie?

De energietransitie en de noodzaak om de gaswinning in Groningen te verlagen maken het wenselijk dat huishoudens minder gas gaan gebruiken. Daarom is het logisch om geen kosten meer te maken voor het aansluiten van nieuwe woonwijken op het gasnet. Het initiatiefwetsvoorstel is dan ook "mooi werk", zegt Moorlag (PvdA). Ook Mulder (CDA) spreekt haar waardering uit.

Het van het gas afhalen van nieuwbouwwoningen is een eerste stap, zegt Wassenberg (PvdD). Volgens hem moet gasloze verwarming ook voor bestaande gebouwen zo snel mogelijk de norm worden.

Amendement of initiatiefwetsvoorstel?

Via een amendement op de Wet voortgang energietransitie, eerder op de dag behandeld, wordt ook vastgelegd dat de gasaansluitplicht verdwijnt. Dik (ChristenUnie) denkt dat het zo snel wordt geregeld. Het voordeel van het amendement is volgens Jetten (D66) dat de rol van gemeenten goed wordt ingevuld. Bovendien biedt het meer ruimte voor uitzonderingen bij hoge maatschappelijke kosten, zegt Yesilgöz (VVD).

De Wet voortgang energietransitie is een breed wetsvoorstel dat verschillende onderwerpen regelt. Zo'n wetsvoorstel zal sneller weggestemd worden door de Eerste Kamer dan het initiatiefwetsvoorstel, betoogt Van der Lee (GroenLinks).

Verwarmingskosten

Kops (PVV) ziet niets in het schrappen van de gasaansluitplicht: "onzinnig en onnozel." Een belangrijk argument ertegen is volgens hem dat het duurder wordt om woningen te verwarmen. Ook Beckerman (SP), groot voorstander van aardgasloos wonen, vraagt naar de kosten: zijn de alternatieven voor iedereen betaalbaar?

Op de langere termijn zijn aardgasloze woningen goedkoper, benadrukt Van Tongeren. Zij wijst op onderzoek dat dit onderbouwt. Toepassing van restwarmte, geothermie en warmtepompen kan het energieverbruik verlagen, zegt minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in zijn rol als adviseur van de Kamer.

De Kamer stemt op 30 januari over het initiatiefwetsvoorstel.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist