Financiële kabinetsplannen besproken

24 september 2014, financiële beschouwingen - Maakt het kabinet de juiste keuzes nu het economisch iets beter gaat? De Kamer discussieert over de financiële aspecten van de kabinetsplannen voor 2015.

We zijn er nog niet, maar we gaan vooruit. VVD'er Harbers prijst de hervormingen waarmee het kabinet "orde op zaken" stelt. Nijboer (PvdA) is tevreden dat er inmiddels enige ruimte is voor loonsverhoging en lastenverlichting, gericht op versterking van de economie. Van hem moet iedereen kunnen meeprofiteren van het prille economisch herstel. Valse beloften, meent PVV'er Van Dijck. Volgens hem gaat het kabinet door met "banen vernietigen", bijvoorbeeld in de zorg. Van Hijum (CDA) ergert zich aan de lastenverzwaringen, onder meer voor gezinnen en ouderen. Minder socialisme, minder staat en minder belastingen, dat is volgens Van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) de enige uitweg uit de crisis.

Minder belasting op werk in nieuw belastingstelsel
Een nieuw belastingstelsel waarin de lasten op arbeid worden verlaagd, levert werkgelegenheid op. Over dit principe zijn eigenlijk alle woordvoerders het eens. Maak werken en ondernemen weer aantrekkelijk, zegt Harbers. Van Hijum bepleit een sociale vlaktaks. Dat zou goed zijn voor de "hardwerkende Nederlander met een middeninkomen". D66 denkt graag mee over een nieuw, minder ingewikkeld belastingstelsel, zegt Koolmees, maar dan wel zonder taboes. Schouten (ChristenUnie) bepleit vergroening van het belastingstelsel: hogere belastingen op vervuilende activiteiten. Pak daarbij de groeiende ongelijkheid, de klimaatverandering en de grondstoffen- en voedselschaarste aan, aldus Klaver.

Kabinet wil rechtvaardiger vermogensbelasting
SP'er Merkies ziet een "gapende kloof" tussen arm en rijk, en bepleit een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vermogen. Verhoog de vermogensbelasting, adviseert ook Klaver. Nijboer wijst erop dat het kabinet bereid is om te kijken naar een "rechtvaardiger belasting op vermogen". Dat is mooi, vinden Schouten en Dijkgraaf (SGP), maar zij vragen ook aandacht voor mensen die geen vermogen maar juist hoge schulden hebben. Schouten vraagt het kabinet om het voor mensen met een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis mogelijk te maken die hypotheek over te sluiten.

Zorgen over hervormingsbereidheid in Europa
Harbers maakt zich zorgen over de bereidheid van sommige Europese landen om hervormingen door te voeren. Hij wil de eurozone in stand houden, maar "uiteindelijk is er geen plek voor landen die stelselmatig niet willen hervormen". Is er in dat geval een plan B, bijvoorbeeld invoering van een eigen munt?, vraagt Dijkgraaf. Koolmees wil weten hoe landen tot noodzakelijke hervormingen kunnen worden gedwongen. Het huidige Europese beleid lijkt volgens Van Hijum op een knieval voor landen die weigeren te hervormen. Van Dijck vindt dat het noodfonds contraproductief werkt: Italië en Frankrijk gaan niet hervormen als er 700 miljard beschikbaar is.

De bewindslieden van Financiën reageren op 25 september op de inbreng van de Kamer.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.