Enkelband ter discussie

1 juni 2017, debat - In welke gevallen is het een goed idee om een verdachte of veroordeelde crimineel met een enkelband naar huis te sturen? De Kamer debatteert met staatssecretaris Dijkhoff (Justitie).

Verdachten die wachten op hun rechtszaak en veroordeelden die twee derde van hun straf hebben uitgezeten, kunnen na een beslissing van de rechter onder voorwaarden vrijkomen. In zo'n geval kan een enkelband worden aangebracht om elektronisch te controleren of men zich houdt aan opgelegde voorwaarden, zoals een gebiedsverbod.

Tientallen mensen hebben hun enkelband doorgeknipt, zo bericht De Telegraaf. Markuszower (PVV) grijpt dit aan om te pleiten voor afschaffing: zet mensen die iets fouts hebben gedaan, gewoon in de cel. Maar Groothuizen (D66) vindt dat onverstandig: in 98% van de gevallen gaat het gewoon goed. Hiddema (FvD) valt hem bij: het is nuttig om "mensen in de smiezen te houden".

Een aangebrachte enkelband zou niet eenvoudig verwijderd moeten kunnen worden, vinden eigenlijk alle woordvoerders. Dijkhoff is bezig met het invoeren van een steviger exemplaar. Maar een enkelband moet wel doorgeknipt kunnen worden in medische noodgevallen.

Voorlopige hechtenis

De rechter kan besluiten om verdachten thuis hun proces te laten afwachten met een enkelband. Die zou niet gebruikt moeten worden bij vluchtgevaarlijke verdachten, benadrukt de staatssecretaris. Meestal wordt dit goed ingeschat, maar soms gaat het fout.

Dat de rechter besluit om de voorlopige hechtenis van verdachten te schorsen, komt volgens Groothuizen en Van Toorenburg (CDA) door de lange doorlooptijden. Geef politie, OM en rechtspraak meer middelen zodat processen eerder kunnen starten, suggereert Van Nispen (SP).

Voorwaardelijke invrijheidstelling

Veroordeelden die twee derde van hun gevangenisstraf hebben uitgezeten, kunnen onder voorwaarden vrijkomen. Een enkelband helpt dan om te controleren of men zich aan die voorwaarden houdt. Bovendien biedt het ex-gedetineerden meer structuur, zegt Buitenweg (GroenLinks).

Veroordeelden moeten gewoon hun volledige straf uitzitten, vindt Markuszower. Ook Van der Staaij (SGP) wil de voorwaardelijke invrijheidstelling afschaffen. Hij wil het wel wettelijk mogelijk maken om het dragen van een enkelband op te leggen na het uitzitten van een gevangenisstraf.

Strafbaarstelling

Voor het doorknippen van een enkelband kun je niet worden veroordeeld. Van Oosten (VVD) "stoort zich daar mateloos aan": maak van het je onttrekken aan enkelbandtoezicht een strafbaar feit.

Als het je onttrekken aan enkelbandtoezicht strafbaar wordt, zou ook het ontsnappen uit de gevangenis strafbaar moeten worden, betoogt Van Toorenburg. Ook de staatssecretaris vindt het logisch om dit aan elkaar te koppen.

Draaideurcriminelen

Geef een enkelband aan mensen die keer op keer de fout ingaan en zware misdrijven zoals overvallen plegen, suggereert Van Oosten. Dit zou volgens Buitenweg dan wel moeten gebeuren op basis van een rechterlijke uitspraak.

De Kamer stemt op 6 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.