Eerste termijn begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

24 november 2020, begroting - De landbouwwoordvoerders reageren op de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor 2021.

De laatste landbouwbegroting van deze kabinetsperiode biedt de Kamer gelegenheid om terug te blikken op het landbouw- en natuurbeleid van de afgelopen jaren. En zich uit te spreken over de toekomst van landbouw en natuur in Nederland. Ook de situatie bij de NVWA komt tijdens het debat aan de orde.

Landbouw

Deze kabinetsperiode markeert het begin van veel noodzakelijke veranderingen in de landbouw, stelt Dik (ChristenUnie), zoals de inzet op kringlooplandbouw. Ze hoopt dat er voldoende aandacht blijft voor het verdienmodel voor de boer. Schets minder vergezichten en maak hardere keuzes, vraagt De Groot (D66). Het is volgens hem tijd voor "duidelijkheid, durf en daadkracht", ook in het belang van boeren.

Kies voor een krimp van het aantal dieren in de Nederlandse veehouderij op korte termijn met 75%, stelt Ouwehand (PvdD) voor, en gebruik de vrijkomende grond voor de natuur en woningbouw.

Madlener (PVV) noemt de gedwongen uitkoop van boeren en vissers "verspilling van belastinggeld". De verminderde productie in Nederland zal voortaan in het buitenland plaatsvinden, denkt hij, vaak tegen lagere productiestandaarden. We mogen onze eigen voedselproductie niet uit het oog verliezen, waarschuwt Lodders (VVD). Zij benadrukt het belang daarvan voor de wereldwijde vrede en stabiliteit, zeker wanneer voedselschaarste dreigt.

Toegenomen regeldruk en financiƫle lasten maken het voor jonge boeren moeilijker en minder aantrekkelijk om een agrarisch bedrijf over te nemen, waarschuwt Geurts (CDA), die vreest voor hun toekomstperspectief. Bied agrarische ondernemers meer zekerheid en rust, vraagt Bisschop (SGP). Hij wil in dat kader meer maatwerk op het gebied van het mestbeleid.

NVWA en dierenwelzijn

De Kamer heeft al vaker gedebatteerd over problemen bij de NVWA, die onder meer toeziet op de naleving van dierenwelzijnsregels. De kern van het probleem is volgens Wassenberg (PvdD) dat dieren nauwelijks wettelijke bescherming kennen en regels niet goed worden nageleefd. Belangen van de vleessector zouden daarom structureel boven dierenwelzijn worden gesteld.

Futselaar (SP) wijst op ICT-problemen bij de NVWA, een gebrek aan capaciteit en vermeende te nauwe banden tussen controleurs en slachterijen. Graus (PVV) ziet als oplossing dat NVWA-inspecteurs voortaan worden vergezeld van politieagenten en gaan controleren volgens een roulatiesysteem. Dat moet intimidatie tijdens controlebezoeken enerzijds en te nauwe banden anderzijds voorkomen.

Moorlag (PvdA) stelt voor om een onafhankelijk iemand, bijvoorbeeld een oud-politicus met een grote staat van dienst, te laten kijken hoe het systeem van toezicht en handhaving kan worden verbeterd en de problemen bij de NVWA kunnen worden aangepakt.

Natuur

Nederland was de afgelopen jaren helaas geen gidsland op het gebied van natuurbeheer, constateert Bromet (GroenLinks). Zij ziet kansen voor rewilding van de Nederlandse natuur, oftewel het "gewoon de natuur zijn gang laten gaan". Von Martels (CDA) vraagt aandacht voor de kosten van natuurbeheer. Hoeveel miljoenen mag het in stand houden van relatief kleine natuurgebieden kosten?

Steden zullen steeds meer te maken krijgen met overstromingen, hitte en droogte, zegt Weverling (VVD). Hij pleit voor meer "groen in de stad" om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Het debat over de begroting gaat op 25 november verder met de reactie minister Schouten op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook: