Eerste termijn begroting Economische Zaken en Klimaat en Nationaal Groeifonds

22 november 2022, begroting - De Kamer bespreekt de begrotingen van Economische Zaken en Klimaat en van het Nationaal Groeifonds met minister Adriaansens, minister Jetten en staatssecretaris Vijlbrief.

Ondernemingen, klimaat en energie. Dat zijn de drie onderwerpen die de behandeling van de begroting van EZK en de begroting van het Nationaal Groeifonds domineren.

Ondernemingen

Ondernemen geeft energie, maar ook zorgen. De Jong (D66) noemt een aantal regelingen waarmee de overheid ondernemers kan ondersteunen, onder meer in de verduurzaming van hun productieproces. Graus (PVV) wil disproportionele nieuwe regelgeving voorkomen en de invorderingsrente van de Belastingdienst minimaliseren.

Rahimi (VVD) maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat voor grotere bedrijven. Hij bepleit meer zekerheid voor de "hardwerkende ondernemers", bijvoorbeeld door vermindering en vereenvoudiging van de regelgeving.

Amhaouch (CDA) breekt een lans voor ondernemerschap als dienst aan de samenleving met de menselijke maat centraal. Hij wil familiebedrijven koesteren en benadrukt het belang van rust en voorspelbaarheid in het overheidsbeleid.

Kom met een uitgewerkte visie ter versterking van de regionale economie, adviseert Stoffer (SGP). Azarkan (DENK) bepleit een rol van de Volksbank in de financiering van het midden- en kleinbedrijf.

Van der Graaf (ChristenUnie) wil de pakketbezorgingsmarkt aanpakken. Zij wil onder meer af van het gratis retourneren van bestelde artikelen en van het kopen op afbetaling.

Energie

Thijssen (PvdA) wil dat het kabinet komt met een noodplan om huizen te isoleren, zodat mensen uit de energiearmoede worden geholpen. Een snellere energietransitie is gebaat bij meer voorspelbaarheid, meent Bontenbal (CDA). Hij wil een duidelijke uitrolstrategie voor nieuwe energietechnologieën.

Eerdmans (JA21) wil een "rationeel energiebeleid", waarin fors wordt ingezet op kernenergie. We moeten toewerken naar energiesoevereiniteit, zegt Van Haga (Groep Van Haga), die sterker wil inzetten op waterstof.

Van der Plas (BBB) plaatst vraagtekens bij de snelheid waarmee de energietransitie wordt afgedwongen. Vruchtbare landbouwgrond vol leggen met zonneparken is niet zinvol als vervolgens het energienet tekortschiet.

Er is geen ruimte voor cowboys op de energiemarkt die de risico's afwentelen op de huishoudens en de overheid, zegt Erkens (VVD). Hij wil de komende maanden komen tot een strengere energiemarktordening met scherper toezicht door de Autoriteit Consument & Markt. Net als op andere markten heeft de overheid ook op de energiemarkt de regie uit handen gegeven, constateert Leijten (SP).

Klimaatbeleid

Een hoopgevende inhaalrace. Die ziet Boucke (D66) op het gebied van het klimaatbeleid. Nederland gaat voor klimaatneutraliteit in 2050 dankzij het ambitieuze coalitieakkoord en de inspanningen van vele ondernemers en burgers.

Grinwis (ChristenUnie) wijst op de grote mogelijkheden die CO2-opslag kan bieden en presenteert een actieplan 'Bouwen aan de toekomst".

Onze economie moet op een eerlijke manier binnen de grenzen van de planeet worden gebracht, zegt Kröger (GroenLinks). Het kabinet moet ervoor zorgen dat het klimaatgeld ook terechtkomt bij mensen die buiten de boot dreigen te vallen.

Hoe is het mogelijk dat we met plannen als de verbreiding van de A27 en de opening van Lelystad Airport blijven "doorscheuren" richting de afgrond, vraagt Teunissen (PvdD) zich af. Van Raan (PvdD) wijst erop dat met exportkredietverzekeringen nog steeds fossiele projecten in het buitenland worden gesteund. Laat financiële instellingen met plannen komen die voldoen aan het Parijsakkoord, vraagt Dassen (Volt).

Klimaatscepsis

Kops (PVV) hekelt de "klimaatgekte": de Nederlanders trekken het niet meer met de prijzen voor energie, boodschappen en huur, maar het kabinet vindt de klimaattransitie belangrijker. Er is geen klimaatprobleem, zegt Jansen (FVD). De klimaatmaatregelen zijn volgens hem een uiting van de wens van een door de overheid geleide economie.

Het debat over de begroting en het groeifonds gaat op 23 november verder met de reactie van de bewindslieden op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook: