Eerste termijn begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

28 oktober 2020, begroting - De Kamer bespreekt de begroting van minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De uitbraak van COVID-19 heeft gevolgen voor zowel handel als ontwikkelingssamenwerking, zo stellen veel woordvoerders vast. Zij stellen vragen aan de minister over haar begroting en beleid.

Ontwikkelingssamenwerking

De coronacrisis heeft gigantische economische en financiƫle gevolgen voor Nederland, betoogt Van Weerdenburg (PVV). Voor haar is dat een extra reden om geen miljarden meer naar het buitenland weg te sluizen. Ontwikkelingshulp is "verworden tot een gigantisch werkgelegenheidsproject voor linkse mensen", zo vindt zij.

Kuik (CDA) benadrukt het belang van gezondheidssystemen in ontwikkelingslanden voor de bestrijding van ziektes als tuberculose. Daarom mag het budget voor ontwikkelingssamenwerking volgens haar niet "naar beneden klappen" door de daling van het bnp in de coronacrisis.

We moeten voorkomen dat de resultaten van de afgelopen jaren teniet worden gedaan, zegt Bouali (D66). Daarom is het volgens Voordewind (ChristenUnie) goed dat het kabinet geld heeft vrijgemaakt om lopende programma's te laten doorgaan.

De regering voorkomt een daling van het budget, onder andere door geld naar voren te halen voor 2023 en daarna. Maar dat zal tot een lager budget in latere jaren leiden, vreest Stoffer (SGP).

De regering bezuinigt op de toekomst van ontwikkelingssamenwerking, zegt Alkaya (SP). Van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) vindt dat de allerarmsten, de weerlozen en de zwakken in de wereld tijdens de coronacrisis juist een steun in de rug verdienen. De pandemie verergert problemen, betoogt Van den Hul (PvdA), bijvoorbeeld in de voedselvoorziening. SP, GroenLinks en PvdA stellen daarom voor om het budget met 500 miljoen te verhogen.

De wereldwijde coronamaatregelen zijn bedoeld om mensenlevens te redden, zegt Van Haga, maar veroorzaken juist een humanitaire ramp. De armste landen betalen volgens hem de hoogste prijs: armoede en honger zullen fors toenemen.

Handel

De coronacrisis laat zien hoe belangrijk handel voor Nederland is, benadrukt Weverling (VVD). Handel is volgens hem geen doel op zich, maar een middel om banen en welvaart te creƫren. Hij pleit voor eerlijke handel en een gelijk speelveld.

Handel en ontwikkelingssamenwerking zullen samengaan tot economische samenwerking, verwacht Amhaouch (CDA). De relatie met (voormalige) ontwikkelingslanden zal volgens hem gelijkwaardiger worden. Daarom moet Europa volgens hem met een strategie komen om in Afrika economische kansen te benutten.

De coronacrisis is niet uit de lucht komen vallen, zegt Van Raan (PvdD), maar het gevolg van het steeds verder binnendringen van de mens in de natuur. Hij keert zich daarom tegen handelsdeals die leiden tot ontbossing, bijvoorbeeld in de Amazone.

Subsidie ngo's

We moeten niet langer onze eigen tegenspraak inkopen, betoogt Weverling (VVD). Hij vindt het vreemd dat projecten die zich richten tegen het regeringsbeleid, met belastinggeld worden gefinancierd.

Van Haga valt Weverling bij, maar Bouali (D66), Alkaya (SP), Van den Hul (PvdA), Voordewind (ChristenUnie) en Van Raan (PvdD) zijn kritisch. Moet de regering gaan bepalen welke opvattingen ngo's mogen hebben?

Het debat over de begroting gaat op een nader te bepalen moment verder met de reactie van de minister op de inbreng van de woordvoerders.

Zie ook