Economisch beleid kan beter

25 oktober 2016, begroting - De Kamer geeft minister Kamp (Economische Zaken) bij de behandeling van zijn begroting een groot aantal suggesties mee om de Nederlandse economie te versterken.

De Nederlandse economie is het meest concurrerend van de hele Europese Unie, constateert Ziengs (VVD). Dat is volgens hem te danken aan het kabinetsbeleid en aan "ondernemers met lef en doorzettingsvermogen". Voor die ondernemers wil hij zo veel mogelijk belemmeringen wegnemen.

Verhoeven (D66) noemt de uitgangspositie van de Nederlandse economie goed, maar het economisch beleid kan volgens hem beter. Bijvoorbeeld met een sterk industriebeleid dat innovatief ondernemerschap bevordert, zegt Mei Li Vos (PvdA).

Voor versterking van de economie is een goede kredietverlening door banken essentieel. En die kredietverlening kan beter, menen alle leden. Ziengs vreest voor de gevolgen van nieuwe, strengere regels voor de banken.

Versterk het mkb

Alle sprekers onderstrepen het belang van het midden- en kleinbedrijf voor de Nederlandse economie. Hoe kan de overheid het mkb ondersteunen?

  • Neem de obstakels weg voor het aanleggen van snel internet in buitengebieden (Mulder, CDA)
  • Versterk de regeling voor borgstelling voor mkb-kredieten (Smaling, SP)
  • Toets alle nieuwe wetten en regels op hun effect voor het mkb (Monasch, PvdA)
  • Behoud de mkb-innovatiestimuleringsregeling (Bruins, ChristenUnie)
  • Betaal als overheid je rekeningen op tijd (Graus, PVV)
  • Geef alle starters 750 euro om diensten in te kopen (Öztürk, GrKÖ)

Innovatiebeleid

Een miljard extra voor onderzoek en innovatie. Dat wil Verhoeven. Een groot deel van het bedrag zet hij in voor fundamenteel onderzoek. Het huidige topsectorenbeleid vormt hij om en richt hij op vier thema's: klimaatverandering, gezondheid, digitalisering en grondstoffen- en voedselschaarste.

Ouwehand (PvdD) vraagt om een drastische verandering van het topsectorenbeleid, want dat "staat stijf van de oude belangen", zeker in de agrisector. De overheid moet alleen echte innovatie steunen.

Eindhoven is van een Philipsstad veranderd in een bruisende brainport, constateert Mei Li Vos. Mulder wil deze regio daarom een nationale status geven, vergelijkbaar met Schiphol en de Rotterdamse haven.

Energie: minder en schoner

Van Veldhoven (D66) wil bedrijven die veel energie gebruiken, verplichten om meer te doen aan energiebesparing. Bruins bepleit een voortvarende aanpak van de energiebesparing in huishoudens, bijvoorbeeld door meer nul-op-de-meterwoningen te bouwen. Van Tongeren (GroenLinks) wil de vraag naar gas verminderen en stimuleren dat huishoudens op elektriciteit overgaan.

Volgens Van Veldhoven zal de overgang van fossiele naar duurzame energie banen en innovatie opleveren en de klimaatverandering afremmen. Mulder vraagt om daarbij wel het draagvlak in het oog te houden, bijvoorbeeld bij de plannen voor windmolens in Drenthe.

Het debat wordt op 27 oktober voortgezet met de reactie van de minister.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.