Discussie over verdeling kosten van klimaatbeleid

18 april 2018, debat - Moeten we de kosten van het klimaatbeleid anders verdelen? De Kamer debatteert hierover met minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

In het rapport Indicatoren voor een rechtvaardig klimaatbeleid gaat CE Delft in op de gevolgen van de in het regeerakkoord vastgelegde klimaatmaatregelen. Belangrijke conclusies zijn:

  • de lasten van huishoudens stijgen harder dan die van het bedrijfsleven

  • binnen het bedrijfsleven stijgen de lasten van kleinverbruikers harder dan die van grootverbruikers

  • huishoudens met lagere inkomens betalen een hoger percentage van hun besteedbaar inkomen aan klimaatlasten en krijgen een grotere lastenverzwaring

Kostenverdeling

Het klimaatbeleid gaat onvoldoende uit van het principe dat de vervuiler betaalt, zegt Van Raan (PvdD). Vooral de vleesproductie en de luchtvaart, sectoren die veel CO2 uitstoten, worden in zijn ogen te laag belast. Hierdoor dreigen klimaatdoelen niet gehaald te worden.

De energietransitie zorgt voor een enorme herverdeling van inkomens en vermogens en heeft een grote impact op de overheidsfinanciën, stelt Moorlag (PvdA) vast. Het is volgens hem belangrijk om hierin beter inzicht te krijgen. Het klimaatbeleid vergroot de bestaande ongelijkheid, denkt Beckerman (SP).

De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, zegt Sazias (50PLUS), die betwijfelt of dat in het klimaatbeleid gebeurt. Maar we voeren geen inkomensbeleid op basis van alleen de energierekening, zegt minister Wiebes. Jaarlijks wordt bekeken hoe de koopkracht van specifieke inkomensgroepen zich ontwikkelt en of reparatie nodig is.

Jetten (D66) vraagt aandacht voor de verdeling van de kosten van de energietransitie over verschillende generaties. Als we nu te weinig doen, zullen toekomstige generaties een hogere rekening moeten betalen.

Aan de verschillende klimaattafels maken sectoren afspraken over de energietransitie. Het is belangrijk dat daarbij ook de belangen van de huishoudens goed vertegenwoordigd zijn, zeggen Mulder (CDA) en Yesilgöz (VVD). We moeten mensen meenemen en ondersteunen in de energietransitie, zegt Mulder. Yesilgöz wil dat mensen weten waar ze aan toe zijn.

Voor het draagvlak is het vooral belangrijk om de kosten van het klimaatbeleid in de hand te houden, zegt minister Wiebes. Maar Kops (PVV) noemt dat "hypocriet": stop met de energietransitie voordat we allemaal failliet zijn.

Vragen over NAM

Neemt de NAM wel haar verantwoordelijkheid voor het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen en het vergoeden van de aardbevingsschade? Van Tongeren (GroenLinks) en Beckerman (SP) betwijfelen dat op basis van berichten in de media. De NAM zou zelfs overwegen om een schadeclaim in te dienen vanwege het stoppen van de gaswinning.

De NAM blijft gewoon de aardbevingsschade en de versterking van huizen betalen, zo verzekert minister Wiebes. Zijn inzet is dat er geen claim komt voor het niet mogen winnen van gas.

De Kamer stemt op 24 april over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist