Discussie over toekomst van postbezorging in Nederland

12 september 2018, debat - Een krimpende markt, stijgende tarieven en de positie van bezorgers zijn aanleiding voor een debat over de toekomst van de postbezorging met staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken).

Technologische ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de postmarkt al jaren krimpt. Bedrijven, overheden en belangengroepen hebben de mogelijkheden voor de toekomst besproken in de zogenaamde postdialoog.

Concurrentie en samenwerking

Concurrentie waar het kan en samenwerken waar het moet. Zo vat staatssecretaris Keijzer haar beleid samen. Samenwerking of fusie van de grootste postbedrijven PostNL en Sandd is een mogelijkheid om schaalvoordelen te behalen en te voorkomen dat tarieven stijgen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet een eventueel samengaan van beide bedrijven goedkeuren.

Als de ACM de fusie tussen PostNL en Sandd afwijst, kunnen "gewichtige redenen van algemeen belang" volgens artikel 47 van de Mededingingswet reden zijn om die toch toe te staan. Alkaya (SP), Bromet (GroenLinks), Moorlag (PvdA) en Graus (PVV) sporen de staatssecretaris aan om gebruik te maken van deze bevoegdheid.

Staatssecretaris Keijzer wil niet vooruitlopen op een beslissing van de ACM. Daar zijn Van Eijs (D66) en Weverling (VVD) het mee eens: de politiek moet zich niet bemoeien met het oordeel van een onafhankelijke toezichthouder. Als het ACM-besluit er eenmaal ligt, zeggen Van den Berg (CDA) en Bruins (ChristenUnie), moet de staatssecretaris dit wegen in het licht van de publieke belangen.

Universele postdienst

Het versturen en ontvangen van post moet voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar blijven, vindt de overheid. Dit heet de universele postdienst (UPD). In Nederland verzorgt PostNL de UPD. Het postbedrijf moet onder andere zorgen voor voldoende openbare brievenbussen en postservicepunten. Ook is vastgelegd hoe vaak en hoe snel de post bezorgd wordt.

Voor ouderen en mensen met een beperking is het belangrijk dat er voldoende brievenbussen blijven, benadrukken Van den Berg (CDA) en Bruins (ChristenUnie). Laat in krimpgebieden een postmobiel rondrijden, suggereert Graus (PVV).

Arbeidsvoorwaarden

Alkaya (SP) hekelt het besluit uit het verleden om de postmarkt te liberaliseren. Dat heeft volgens hem vooral geleid tot verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van de bezorgers. En dalende marges zetten die verder onder druk, vreest Moorlag (PvdA).

Staatssecretaris Keijzer wil concurrentie op arbeidsvoorwaarden van bezorgers voorkomen. Het Tijdelijke besluit postbezorgers biedt daarvoor mogelijkheden. Het kabinet denkt na over maatregelen voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Post en pakketten

Waar de postmarkt krimpt, groeit de markt voor pakketten. De verwachting is dat de twee markten uiteindelijk zullen samengaan. We moeten voorkomen dat bepaalde partijen in de bezorgmarkt voor- of nadeel ondervinden van de consolidatie op de postmarkt, zegt Weverling (VVD). Ook Bromet (GroenLinks) en Van Eijs (D66) vragen naar het beleid van de staatssecretaris.

We moeten pas ingrijpen in de markt als zaken misgaan, zegt staatssecretaris Keijzer. Wel wil zij belemmeringen voor het samengaan van de post- en pakketmarkt wegnemen.

De Kamer stemt op 25 september over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist