Discussie over terugsturen van criminele Antillianen

7 juni 2018, initiatiefwetsvoorstel - In Europees Nederland wonende Antillianen uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten moeten bij een veroordeling voorgoed teruggestuurd worden. De Kamer debatteert over dit initiatief van PVV'ers Fritsma en De Graaf.

Antilliaanse jongeren zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Daarom stellen PVV'ers Fritsma en De Graaf voor dat veroordeelde Antilliaanse Nederlanders na het uitzitten van hun straf worden teruggestuurd naar het eiland van herkomst.

Van Raak (SP) erkent dat er problemen zijn met Antillianen, maar volgens hem verandert het wetsvoorstel daar niets aan. Van Toorenburg (CDA) begrijpt niet waarom er geen aandacht wordt besteed aan preventie. Ten onrechte ontbreekt in het voorstel de noodzaak van nazorg op de eilanden, voegt Bisschop (SGP) toe.

De aanpak van Antilliaanse criminelen door de andere Kamerfracties is laf en slap, vindt Kops (PVV). Maar Öztürk (DENK) vindt het voorstel gevaarlijk. Hij vraagt zich af welke groep volgt: "Surinaamse, Marokkaanse, Turkse of joodse Nederlanders?"

Discriminatie en proportionaliteit

De Raad van State zegt dat het wetsvoorstel discrimineert tussen Nederlanders geboren in Europa en Nederlanders geboren op de Antillen. Dat vindt Kuiken (PvdA) ook. Groothuizen (D66) vindt het eveneens onacceptabel dat het wetsvoorstel onderscheid maakt naar afkomst: het is in strijd met de Grondwet en internationale antidiscriminatieverdragen.

De kritiek van de Raad van State is niet consequent, betoogt Bisschop (SGP). Hij verwijst naar eerdere juridische maatregelen tegen de specifieke groep van criminele Antillianen.

Net als Kuiken (PvdA) zet Van Toorenburg (CDA) vraagtekens bij de proportionaliteit van het voorstel: straks kan iemand voor het stelen van een rolletje drop al teruggestuurd worden. Een karikatuur, reageert Kops (PVV), want het voorstel maakt wel degelijk een onderscheid tussen straffen van minder en meer dan zes jaar.

Rijksbrede regeling

Het Koninkrijk bestaat uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten, maar elk land heeft andere immigratie- en uitzettingsregels. Sint-Maarten stelt bijvoorbeeld allerlei eisen aan Europese Nederlanders die zich willen vestigen, zegt Bosman (VVD), maar andersom gebeurt dat niet. Hij vindt het jammer dat zijn eerdere voorstel voor een aanscherping van de vestigingsvoorwaarden voor Antilliaanse Nederlanders het niet heeft gehaald.

Ook Van Raak (SP), Bisschop (SGP), Van Toorenburg (CDA) en Kuiken (PvdA) pleiten voor een eenduidige rijkswet voor alle delen van het Koninkrijk, waarmee een gelijkwaardige behandeling van alle Nederlanders is gegarandeerd.

De Kamer stemt op 12 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist