Discussie over strengere regels voor luchtkwaliteit

14 juni 2018, debat - De Nederlandse lucht moet nog schoner worden, stelt de Gezondheidsraad. De Kamer bespreekt het advies van de raad met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

De luchtkwaliteit in ons land voldoet bijna overal aan de Europese normen, maar toch is er nog flink wat gezondheidswinst te behalen als we de luchtvervuiling verder verminderen. Dat blijkt uit een advies van de Gezondheidsraad.

Staatssecretaris Van Veldhoven is blij met het Gezondheidsraadadvies: het geeft nuttige handvatten voor het beleid. Heel goed, vindt Kröger (GroenLinks), want luchtvervuiling en de gezondheidseffecten daarvan blijven een grote bron van zorg. Maar Van Aalst (PVV) hekelt het "doorgeslagen groene denken" van het kabinet, dat volgens hem ten onrechte suggereert dat de situatie onhoudbaar is.

Verbetering van de luchtkwaliteit

Onze lucht is de laatste decennia steeds schoner geworden. Desondanks leiden concentraties fijnstof, stikstofdioxide en ozon in de lucht naar schatting tot 12.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar, zo stelt de Gezondheidsraad in zijn advies. Luchtvervuiling is de asbest van deze eeuw, vindt Kröger (GroenLinks). Zij vraagt het kabinet om kwantificeerbare gezondheidsdoelen. Er is een belangrijke rol voor de overheid weggelegd om de luchtkwaliteit verder te verbeteren, meent ook Van Eijs (D66), want iedereen heeft recht op schone lucht.

Van Brenk (50PLUS) vindt het zorgelijk dat economische belangen vaak voor gezondheid lijken te gaan: bij het vaststellen van de Europese normen worden ook politieke en economische argumenten betrokken. Hanteer daarom de strengere normen van de Wereldgezondheidsorganisatie, stelt zij voor.

De plekken met de hoogst gemeten concentraties ammoniak liggen in gebieden met intensieve veehouderij, constateert Wassenberg (PvdD). Hij ziet inkrimping van de veestapel als belangrijke oplossing voor luchtvervuiling.

We zitten midden in een proces waarin we ferme stappen zetten, vat Van Veldhoven de stand van zaken samen. Zij noemt schone lucht van levensbelang voor iedereen. De staatssecretaris benadrukt het belang van Europese samenwerking om luchtvervuiling terug te dringen, "want lucht stopt niet bij de grens".

Schone Lucht Akkoord

Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren werkt de staatssecretaris aan een zogeheten Schone Lucht Akkoord. Dat gaat zij samen met provincies, gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen opstellen.

Von Martels (CDA) wil eerst een analyse van de kosten en baten voordat het Schone Lucht Akkoord ingaat. Ook Ziengs (VVD) wijst op de noodzaak van goed inzicht in de kosten en de doelmatigheid van het luchtbeleid: de Rekenkamer heeft vernietigend geoordeeld over het beperkte inzicht van het ministerie, dus reken voortaan alle maatregelen vooraf goed door.

Van Veldhoven wijst op de beleidsdoorlichting die momenteel plaatsvindt. De uitkomsten daarvan wil zij gebruiken bij de uitwerking van het Schone Lucht Akkoord. Onderwerpen als de gezondheidseffecten, het maatschappelijk draagvlak en de kosteneffectiviteit worden daarin allemaal meegenomen, aldus de staatssecretaris.

De Kamer stemt op dinsdag 19 juni over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist