Discussie over experimenten met bijstand

18 januari 2018, debat - De Kamer debatteert naar aanleiding van het Amsterdamse beleid met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) over experimenten met de bijstand.

Geen tegenprestatie voor een bijstandsuitkering vragen. Bijstandsgerechtigden laten bijverdienen. "Bizar", vindt Nijkerken (VVD). Maar in de ogen van Jasper van Dijk (SP) is het debat over het Amsterdamse bijstandsbeleid paniekvoetbal. Volgens de staatssecretaris gaat het bij bijstand om solidariteit én draagvlak. Mensen aan het werk krijgen is het doel. Ze hecht grote waarde aan de wederkerigheid, de tegenprestatie.

Doel

Amsterdam houdt zich niet aan de wet door geen tegenprestatie te eisen en houdt zo mensen in de bijstand, meent Nijkerken. De Jong (PVV) wil bestaande regels, bijvoorbeeld over de taaleis en de tegenprestatie, handhaven en zo de bijstand beschermen.

Bekijk het anders, suggereert Voortman (GroenLinks): wat werkt het beste om mensen aan het werk te krijgen? De gemeenten gaan zelf over hun experimenten op dit gebied, zegt Peters (CDA), en maatwerk moet daarbij vooropstaan.

Amsterdamse verordening

Van Ark stelt dat gemeenten mogen experimenteren met de bijstand, maar ze moeten de verplichte tegenprestatie wel "in hun gereedschapskist" hebben. Amsterdam heeft die niet als "verplicht" in zijn verordening staan, en dat is volgens de staatssecretaris niet conform de wet. Ze zal hierover informatie inwinnen en vervolgens met de gemeente in gesprek gaan.

Experimenten

Jasper van Dijk vraagt Van Ark om zich te laten inspireren door de Amsterdamse aanpak. Maar de staatssecretaris vindt die niet bruikbaar voor vergelijking met het landelijke bijstandsexperiment.

Experimenteren is volgens Van Ark wel nodig. Ze zal in gesprekken met experimenterende gemeenten letten op het doel (mensen aan het werk krijgen) en de wederkerigheid (de tegenprestatie). Van Raan (PvdD) wil dat experimenten goed worden onderbouwd en dat de wetenschap erbij wordt betrokken.

Armoede

Öztürk (DENK) vindt het beschamend om in een rijk land als Nederland over €200 bijverdienen in de bijstand te debatteren. Armoede vormt het echte probleem, stelt Gijs van Dijk (PvdA). Gemeenten zouden daarom meer budget moeten krijgen om mensen naar werk te begeleiden.

Meer geld voor begeleiding naar werk kan volgens Peters voorkomen dat gemeenten de meest kansarmen uitsluiten. Doe meer onderzoek naar deze groep, vraagt Raemakers (D66).

De Kamer stemt op 23 januari over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist