Discussie over aanpak van groeiende filedruk

20 juni 2018, debat - De groeiende filedruk is aanleiding voor een debat met minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Moeten we meer wegen aanleggen of zijn er betere alternatieven?

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal files fors gestegen ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit cijfers van ANWB Verkeersinformatie. De filezwaarte (lengte x duur van de files) ligt ruim 25% hoger.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft aangekondigd op korte termijn een aantal maatregelen te nemen om de files te verminderen:

  • sneller bergen na ongelukken

  • verbreden van een aantal wegen

  • vaker openstellen van spitsstroken

  • tegengaan van overlast door te hoge vrachtwagens

Is meer asfalt de beste keuze?

Van Aalst (PVV) weet wat de oplossing van de files is: laat de asfaltmachine zo snel mogelijk rijden. Het geld voor extra wegen vindt hij door te stoppen met "experimenten waarvan nut en noodzaak niet zijn aangetoond".

Een deel van de mensen moet verleid worden om niet meer in de file te staan, betoogt Sienot (D66), niet alleen om de verkeersdrukte te verminderen maar ook om klimaatdoelen te halen. Positieve prikkels, bijvoorbeeld een lagere bijtelling voor leaserijders die hun auto laten staan, zijn daarvoor een goed middel.

Het "domweg meer asfalt neerplempen" verschuift slechts de files, constateert Laçin (SP). De bron van het probleem is autogebruik op het verkeerde moment, zegt Kröger (GroenLinks). Zij stelt daarom een pilot met spitsheffing voor. Maar die zou niet mogen leiden tot een systeem van rekeningrijden, benadrukt minister Van Nieuwenhuizen. Dat sluit het regeerakkoord namelijk uit.

Files veroorzaken hoge maatschappelijke kosten (3 tot 4 miljard per jaar), stellen Dijkstra (VVD) en Von Martels (CDA) vast. Zij willen daarom, net als minister Van Nieuwenhuizen, het probleem breed aanpakken. Waar nodig moeten wegen worden aangelegd of verbreed, maar ook beter ov, het aanleggen van fietssnelwegen en slimme mobiliteit kunnen helpen.

De Kamer stemt op 26 juni over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist