Digitale infrastructuur goed beschermen

4 oktober 2017, debat - Digitalisering krijgt een steeds grotere rol in de Nederlandse infrastructuur. Daar hebben we veel voordeel van, maar het brengt ook risico's met zich mee. De Kamer bespreekt die risico's met minister Kamp (Economische Zaken).

De toenemende digitalisering is een zegen, want het biedt heel veel mogelijkheden. Maar het kan ook een vloek zijn, zegt Van der Lee (GroenLinks). Denk eens aan wat er mis kan gaan in bijvoorbeeld de luchtvaart, de waterveiligheid en het elektriciteitsnet door een storing of een hack. Dat zou de samenleving behoorlijk kunnen ontwrichten.

Hackers

Bosman (VVD) wijst op de mogelijkheid van cyberaanvallen op ons energiesysteem. Daarmee kan flinke economische schade toegebracht worden. Hijink (SP) benadrukt de risico's van onze apparatuur die verbonden is met het internet, het zogenaamde internet of things. Hij vindt dat we dat beter moeten beveiligen.

We zullen in de toekomst ook goed moeten nadenken over zelfrijdende auto's, vindt Jetten (D66). Hoe gaan we om met de data die ze genereren? Hoe zorgen we dat ze niet worden gehackt? Net als Hijink wil hij dat er goede tests plaatsvinden, bijvoorbeeld met behulp van ethische hackers.

Publieke waarden in gedrang

Ook op een minder tastbaar niveau kan digitalisering grote gevolgen hebben. Van der Lee haalt een rapport aan van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat waarschuwt dat publieke waarden zoals toegankelijkheid, privacy en keuzevrijheid onder druk kunnen komen te staan door steeds meer digitalisering.

Digitalisering heeft inderdaad een keerzijde, ziet ook Bruins Slot (CDA). Het kan leiden tot een tweedeling tussen oud en jong en laag- en hoogopgeleid.

Kamp is dat met Bruins Slot eens en geeft het voorbeeld van de slimme meter. Voor sommige mensen biedt die allerlei mogelijkheden om slimmer gebruik te maken van de energietarieven. Maar voor anderen is het juist moeilijk om met die vernieuwing om te gaan.

De conclusie van Kamp is dat niemand de toegankelijkheid tot vitale voorzieningen mag worden ontzegd. Iemands leeftijd of opleidingsniveau mag daarbij niets uitmaken.

De Kamer stemt op 10 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist