Deeleconomie biedt kansen

5 oktober 2017, debat - De deeleconomie wordt steeds omvangrijker. Wordt het geen tijd voor specifieke regelgeving hiervoor? De Kamer debatteert met minister Kamp (Economische Zaken).

Marktplaats. Airbnb. Helpling. Uber. Er komen steeds meer grote onlineplatforms waarop mensen onderling goederen delen of diensten aanbieden.

Hoe moet de overheid met de deeleconomie omgaan? Moeten daar geen regels voor komen, bijvoorbeeld over consumentenbescherming, veiligheid, mededinging en belastingen? Het Rathenau Instituut schreef er een rapport over: stimuleer de positieve effecten en beperk de negatieve effecten.

Niet nieuw, wel anders

Op zich is de deeleconomie niks nieuws, stellen CDA'er Amhaouch ("kopje suiker delen met de buren") en VVD-woordvoerder Ziengs ("coöperaties"). Maar de deeleconomie heeft haar onschuld verloren, meent Amhaouch. Kamp bevestigt dit: door schaalvergroting en commercialisering komen de publieke belangen steeds meer in beeld.

Voordelen en nadelen

De woordvoerders benoemen voordelen van de deelplatforms.

  • minder aanschaf van onnodige goederen
  • geld besparen of verdienen
  • een tweede leven voor producten
  • versterking van de saamhorigheid in buurten

Kamp ziet de opkomst van deelplatforms vooral als bron van innovatie en als iets wat dynamiek brengt in bestaande markten.

Volgens Van der Lee (GroenLinks) zullen misschien alleen kapitaalkrachtigen van de deeleconomie profiteren. Hijink (SP) noemt monopolievorming als ander nadeel. Nationaal en Europees toezicht moeten er wat Kamp betreft voor zorgen dat bepaalde deelmarkten niet "kapotgedomineerd" worden.

Wel of geen speciale regels

De deeleconomieplatforms opereren in het grijze gebied tussen particulier initiatief en ondernemerschap, constateert Kamp. Is dan regelgeving speciaal voor deze platforms nodig?

Gijs van Dijk (PvdA) wil dat de overheid regels stelt. Doe dat voordat het uit de hand loopt, bepleit Hijink (SP). Van der Lee (GroenLinks) is voor convenanten in de deeleconomie. Ziengs wil liever de bestaande regels voor traditionele bedrijven versoepelen. En hoe worden Europese richtsnoeren in Nederlandse regels toegepast?, vraagt Paternotte (D66).

Uitgangspunten

Kamp geeft alvast enkele uitgangspunten voor regelgeving voor de deeleconomie.

  • niet te snel reguleren, want ontwikkeling moet mogelijk blijven
  • geen algemene, landelijke regels maar lokaal en per sector maatwerk
  • platforms moeten circulaire economie en groene groei bevorderen
  • regelgeving moet techniekneutraal zijn

De Kamer stemt op 10 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist