Debat over veiligheid naar aanleiding van aanslagen in Parijs

19 november 2015, debat - De Kamer is unaniem in haar afkeer van de recente aanslagen in Parijs. Volgens minister-president Rutte blijft het kabinet plannen maken en uitvoeren om te voorkomen dat zoiets in Nederland plaatsvindt.

Zijlstra (VVD) roept het kabinet op om alles te doen om de kans op een aanslag uit te sluiten. "Wat in Parijs gebeurd is, kan morgen ook in Nederland gebeuren", meent Wilders (PVV), die het vertrouwen in het kabinet opzegt omdat het niet genoeg veiligheidsmaatregelen neemt. Pechtold (D66) waarschuwt juist voor paniek: "We moeten elkaar geen angst aanpraten". We moeten onze vrijheid blijven koesteren en terrorisme niet bestrijden met steeds verdergaande repressie, meent Wassenberg (PvdD). Dat vindt ook onafhankelijk Kamerlid Klein, die stelt dat "Rambo-achtige oorlogsretoriek" niet bijdraagt aan de rust. Rutte is dat met hen eens: "De angst mag ons niet gijzelen."

Veel lof voor Nederlandse aanpak om radicalisering tegen te gaan

Moslims en niet-moslims moeten nu schouder aan schouder staan voor de veiligheid van het land, vindt Kuzu (GrKÖ). Hij neemt daarmee stelling tegen Wilders, die de islam juist als kern van het probleem ziet. Samsom (PvdA) prijst de Nederlandse aanpak van "keiharde preventie door theedrinkende buurtwerkers", die effectief is om radicalisering van moslimjongeren tegen te gaan. "Niet sexy, wel effectief", aldus de sociaaldemocratische leider. Ook Roemer (SP) benadrukt het belang van buurtcoaches om jongeren in de gaten te houden. Daarbij waarschuwt hij tegen segregatie. Van der Staaij (SGP) vraagt het kabinet om snel het doel van 1 wijkagent per 5.000 inwoners te realiseren.

Kamer wil snelle behandeling wetgeving aanpak jihadgangers

Een van de daders van de aanslagen was mogelijk een teruggekeerde Syriëganger, een geradicaliseerde jonge moslim die als jihadstrijder in Syrië gevochten had. Klaver (GroenLinks) wil dat het kabinet de mogelijkheid van een verplicht deradicaliseringsprogramma voor teruggekeerde jihadgangers onderzoekt. Zijlstra wil jihadgangers die geen berouw tonen, de Nederlandse nationaliteit ontnemen. "Voor zulke mensen is er geen plek meer in ons land." Evenals Buma (CDA) dringt hij er bij minister Van der Steur (Veiligheid) op aan om op te schieten met de verschillende wetten die het kabinet eerder in het kader van het actieprogramma voor de aanpak van jihadisme had aangekondigd.

Goede integratie en efficiënte aanpak vluchtelingenstroom benadrukt

"De veiligheid van Nederlanders is het enige wat nu telt", stelt Wilders. Hij wil de grenzen sluiten voor alle asielzoekers en vluchtelingen. Segers (ChristenUnie) meent echter dat deze aanslag "geen aanslag op onze barmhartigheid" mag zijn. Het overgrote deel van de vluchtelingen is juist op de vlucht voor dit soort aanslagen, aldus Pechtold. Volgens Zijlstra is het "beroerd gesteld" met de integratie van de tweede en derde generatie allochtonen. Hij beklemtoont dat vluchtelingen die een verblijfsstatus krijgen, wel goed moeten integreren. Minister Asscher (Integratie) is dat met hem eens: "Wie hier blijft, moet meedoen en onze kernwaarden onderschrijven."

Oorlog met Islamitische Staat en oplossingen voor situatie in Syrië

"We zijn in oorlog en moeten IS vernietigen", vindt Bontes (GrBvK). Daarmee citeert hij gedeeltelijk de minister-president, die eerder gezegd had dat Nederland nu in oorlog met IS verkeert. Dat was volgens Rutte vooral een feitelijke constatering, want IS is "geen statelijke actor". Buma vindt dat Nederland IS niet alleen in Irak maar ook in Syrië zou moeten bestrijden. De premier is echter terughoudend vanwege de complexiteit van het conflict in Syrië. Hij hoopt dat de vredesonderhandelingen tussen het regime van Assad en de gematigde Syrische oppositie, die nu in Wenen gevoerd worden, tot een bevredigend resultaat leiden.

De Kamer stemt op dinsdag 24 november over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.