Debat over tussenstand MH17

26 oktober 2016, debat - De Kamer heeft grote waardering voor het onderzoek naar de MH17-crash door het Joint Investigation Team (JIT). Maar er zijn ook veel vragen over het vervolg.

Op 28 september 2016 presenteerde het Joint Investigation Team de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. In het JIT werkt Nederland samen met Australië, België, Maleisië en Oekraïne. Het uiteindelijke doel is vervolging en berechting van de daders.

Er is grote waardering voor het grondige onderzoek van het JIT. Dit geeft vertrouwen, ook bij de nabestaanden, zegt Van der Staaij (SGP).

De Kamer is blij met de eerste resultaten, maar heeft ook veel vragen over het vervolg.

Vervolging en berechting

Verschillende woordvoerders willen weten hoe het verder gaat met de vervolging en berechting van de daders. Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) schetst twee opties: een internationaal tribunaal of een proces in een van de JIT-landen.

De kans dat de keuze op Nederland valt als het een nationaal proces wordt, is "behoorlijk aanwezig", volgens Van der Steur. Maar misschien is de kans van slagen wel groter als het proces op "neutraal terrein" plaatsvindt, denkt Servaes (PvdA).

Van der Steur vindt dat hij er in ieder geval alles aan moet doen om meteen met het proces te kunnen beginnen als de keuze op Nederland valt, maar hij wil daarmee zeker niet voorsorteren op een keuze. Het uitgangspunt blijft: welke route levert het meeste op?

Internationale steun

Gebeurt er genoeg om de internationale solidariteit vast te houden, vraagt Grashoff (GroenLinks). Nederland mag niet alleen komen te staan, vinden ook Ten Broeke (VVD) en Omtzigt (CDA). Internationale steun is nodig om druk op de ketel te kunnen houden.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) verzekert de Kamer dat er internationaal brede steun is voor Nederland. Ook premier Rutte benadrukt dat de MH17 in de hele wereld nog steeds een actueel onderwerp is. We kunnen blijven rekenen op steun, zegt de premier.

Medewerking Rusland

Over de opstelling van Rusland bestaat ontevredenheid. Volgens Van Bommel (SP) is Rusland nadrukkelijk in beeld als verdachte en moet het land daarom meewerken aan de opsporing en berechting. Rusland heeft heel wat uit te leggen, vindt ook De Roon (PVV).

Voordewind (ChristenUnie) en Sjoerdsma (D66) vragen wat de regering doet om Rusland te laten meewerken. Volgens Bontes (GrBvK) is de strategie van het kabinet tot nu toe krachteloos.

Geduld

Het onderzoek van het JIT is van groot belang voor het verwerkingsproces van de nabestaanden, zegt Voordewind. Maar hun geduld wordt wel op de proef gesteld, vindt Ten Broeke. Volgens Grashoff wordt het een proces van lange adem: "Dat is misschien moeilijk te verteren, maar het is wel de realiteit".

De Kamer stemt op 1 november 2016 over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.