Debat over spoedeisende hulpposten

24 februari 2022, debat - De Kamer debatteert met minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over patiëntenstops bij spoedeisende hulpposten in Groningen en Drenthe.

Op 10 september 2021 was gedurende anderhalf uur sprake van een opnamestop bij vier spoedeisende hulpposten (SEH's) in Groningen en Drenthe tegelijkertijd. Als de SEH-keten verzwakt, loopt de zorgketen als geheel gevaar, zo verwoordt Pouw (JA21) de zorgen van veel woordvoerders.

Time-outs zijn bedoeld om toegankelijkheid en continuïteit van de zorg zo veel mogelijk overeind te houden, zegt minister Kuipers. Ze zijn de consequentie van goede regionale afspraken om overbelasting te voorkomen. Hij wijst erop dat ziekenhuizen voor echt acute zorg en specifieke functies, zoals een traumacentrum, te allen tijde open zijn.

Kwaliteit en nabijheid

Wat heeft de eerdere sluiting van SEH's opgeleverd behalve een toename van de werkdruk, het aantal burn-outs, het aantal opnamestops en de uitstroom van personeel? Agema (PVV) ziet dat de kwaliteit van zorg onder druk is komen te staan. Het sluiten van spoedeisende hulpposten moet stoppen, zegt Hijink (SP), en de minister moet onderzoeken bij welke ziekenhuizen zo'n post moet terugkomen.

Paulusma (D66) benadrukt het belang dat mensen op de juiste plek terechtkomen, bijvoorbeeld in gespecialiseerde ziekenhuizen. Bereikbaarheid is belangrijk, maar "we moeten durven zeggen dat verder weg soms beter is".

Bij zijn plannen voor de toekomst van de acute zorg, zegt de minister uit te gaan van de volgende uitgangspunten: samenwerking in de keten, goede zorgkwaliteit en geen ongelijkheid voor patiënten afhankelijk van hun woonplaats. Volgens hem dragen spreiding en differentiatie van het aanbod bij aan de toegankelijkheid.

Regionale initiatieven

In Noord-Nederland wordt in een pilot gewerkt met een meldkamerregisseur om zo snel mogelijk een plek voor een patiënt op een passende SEH te vinden, meldt Kuipers. Daarnaast gebruikt men het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) om de acute zorg te spreiden. Zo wordt volgens de minister voorkomen dat één ziekenhuis of SEH overlopen wordt.

Van den Berg (CDA) prijst de samenwerking in het in het Noorden ontwikkelde zorgsysteem. Zij bepleit toepassing ervan in het hele land. Er zijn natuurlijk regionale verschillen, reageert Van den Hil (VVD), maar ook zij benadrukt het belang van het delen van goede voorbeelden. De minister wijst erop dat inmiddels negen van de elf regio's werken met het LPZ.

Personeel

Het bestrijden van het personeelstekort in de zorg is "echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en overheid", zegt Bikker (ChristenUnie). Kom met een plan om ook in de regio voldoende artsen en verpleegkundigen op te leiden, luidt de oproep van Ellemeet (GroenLinks).

Kuipers erkent dat het noodzakelijk is om in te zetten op maximaal opleiden. Met betrokkenen overlegt hij over oplossingen voor het feit dat de ene regio meer opleidingscapaciteit heeft dan de andere. Mensen die op een bepaalde plek hun opleiding hebben gekregen, blijven daar namelijk graag werken.

De Kamer stemt op 8 maart over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: