Debat over reparatie verhuurderheffing

19 mei 2020, wetsvoorstel – Alle mede-eigenaren van huurwoningen moeten voortaan onder de verhuurderheffing vallen. De Kamer bespreekt een wetsvoorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat dat regelt, en debatteert over de woningbouw in brede zin.

Voor huurwoningen met meerdere eigenaren werd tot in 2018 de hele verhuurderheffing opgelegd aan de eigenaar aan wie de WOZ-beschikking werd bekendgemaakt. De andere eigenaren bleven buiten beeld. Ongelijke behandeling, meende de Hoge Raad in juli 2018. Door die uitspraak kon voor huurwoningen in mede-eigendom geen verhuurderheffing meer worden geïnd.

Met haar wetsvoorstel regelt minister Ollongren dat alle mede-eigenaren van een huurwoning voortaan verhuurderheffing moeten betalen naar rato van hun eigendom. Een goed voorstel, vindt Koerhuis (VVD), want het voorkomt een miljardenverlies voor de Staat. Maar is de terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 juridisch houdbaar, vraagt Slootweg (CDA). Van Eijs (D66) vindt het jammer dat de wet niet al in 2018 is gerepareerd.

Toekomst verhuurderheffing

Kops (PVV) wil helemaal af van de verhuurderheffing. Die zorgt volgens hem voor minder woningbouw en hogere huren. Niet repareren maar afschaffen, luidt ook het oordeel van Beckerman (SP). Schort de heffing in ieder geval op tot de komende Kamerverkiezingen, suggereert Smeulders (GroenLinks). Niet nodig, reageert de minister: voor de komende jaren hebben woningcorporaties voldoende investeringsruimte om te bouwen.

Betaalbare woningen

Om woningcorporaties te stimuleren om betaalbare woningen te bouwen, kunnen zij om een vermindering van de verhuurderheffing vragen. Minister Ollongren had daarvoor 1 miljard voor tien jaar beschikbaar gesteld. De regeling is massaal gebruikt en "wegens succes gesloten", zegt de minister. Er zullen volgens haar 80.000 woningen mee kunnen worden gebouwd.

Fijn dat de corporaties zo enthousiast voor deze regeling hebben ingetekend, zegt Van Eijs (D66). Beckerman (SP) vindt het onbegrijpelijk dat de minister de regeling wil sluiten. Samen met Nijboer (PvdA) en Smeulders (GroenLinks) bepleit zij een noodplan voor de woningbouw.

Hartstikke goed dat partijen plannen maken voor het op gang houden van de woningbouw, vindt Ollongren. Het is volgens haar een belangrijke les van de vorige recessie: een stilvallende bouw heeft desastreuze gevolgen.

Dik (ChristenUnie) wijst erop dat het voor woningcorporaties in de huidige omstandigheden onmogelijk is om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Dat komt door een gebrek aan bouwlocaties, meent Koerhuis (VVD). Hij vindt dat er te veel binnenstedelijk wordt gebouwd, en dat is duurder.

Huren

Wat doet de minister met de in de Eerste Kamer aangenomen motie waarin gepleit wordt voor een tijdelijke huurstop, vraagt Kops (PVV). De minister zegt dat een bevriezing van de huren het corporaties onmogelijk maakt om maatwerk te bieden. Maar zij wil wel voldoen aan "de intentie van de motie". Mijn doel is het helpen van huurders in problemen, aldus Ollongren.

De Kamer stemt op 26 mei over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: