Debat over PVV-voorstel voor Tijdelijke noodwet stikstof

4 december 2019, initiatiefwetsvoorstel - De Kamer debatteert over de Tijdelijke noodwet stikstof, een initiatiefwetsvoorstel van de PVV-fractieleden Kops, Van Aalst en Graus.

Door deze noodwet kunnen onze hardwerkende boeren, bouwers en anderen weer direct aan de slag. Zo omschrijven de indieners het doel van hun initiatiefvoorstel. Zij willen projecten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en landbouw een halfjaar niet vergunningplichtig maken.

Een werkbare oplossing die zorgt voor een halfjaar rust in de stikstofcrisis, meent De Graaf (PVV). Dat halfjaar biedt volgens hem tijd om een goede oplossing te vinden.

Veel kritiek

De andere woordvoerders zien weinig in het initiatiefvoorstel. De Groot (D66) en Bromet (GroenLinks) wijzen erop dat de kwalijke gevolgen van stikstof voor natuur en gezondheid met het voorstel alleen maar zullen toenemen.

Het initiatiefvoorstel biedt geen enkele juridische zekerheid voor ondernemers en burgers, denkt Harbers (VVD). Moorlag (PvdA) wijst erop dat belanghebbenden zeker bezwaarprocedures zullen starten.

Veranderende natuur is geen verslechterende natuur, zegt indiener Kops ter relativering van de schade die stikstof veroorzaakt. En overigens levert de bouw een uiterst geringe bijdrage aan de stikstofdepositie, zo voegt hij toe.

Rechtsstaat

De rechtsstaat kan niet zomaar aan de kant worden geschoven, betoogt Geurts (CDA). Hij benadrukt dat de Europese Habitatrichtlijn geen mogelijkheden biedt om projecten tijdelijk helemaal niet te beoordelen. De rechter zal na het halfjaar zeker geen vergunningen verlenen, meent De Groot (D66).

Indiener Kops erkent dat tijdelijk wordt afgeweken van het Europese recht, maar hij gaat ervan uit dat de rechter en de Europese Commissie daarmee akkoord zullen gaan. De gevraagde afstemming met de Europese Commissie kan volgens hem plaatsvinden in het halfjaar dat de noodwet geldt.

Vanwege de strijdigheid met de Europese Habitatrichtlijn adviseert minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Kamer om de tijdelijke noodwet niet aan te nemen.

Megastallen

In het initiatiefvoorstel worden megastallen uitgezonderd. Die blijven wél vergunningplichtig. Dat klinkt sympathiek, vindt Futselaar (SP), maar wat is de definitie van "megastal"? Geurts (CDA) wijst erop dat de indieners 300 Nederlandse grootte-eenheden (nge) als grens hanteren, maar dat is geen juridische term. Indiener Kops repliceert dat de norm van 300 nge eerder in een Kamermotie is gebruikt om megastallen te definiëren.

De Kamer stemt op 5 december over het initiatiefvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist