Debat over ontwikkelingen rondom het coronavirus

4 februari 2021, debat - De Kamer debatteert met premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Zorgt de Britse variant van het virus voor een derde golf? Hoe veilig zijn de opening van kinderopvang en basisscholen en het ophalen van bestellingen bij winkels? Kan het vaccineren versneld worden? Deze en andere vragen komen aan de orde in het debat.

Mutanten

Een dubbel gevoel. Dat heeft Heerma (CDA) bij de aangekondigde opening van scholen en het ophalen van bestellingen bij winkels. Hij is er blij mee, maar vreest tegelijk voor een derde golf door de Britse variant van het coronavirus. Het is volgens hem daarom waarschijnlijk beter de avondklok te verlengen. Ook Ploumen (PvdA) heeft bedenkingen: welke risico's nemen we door de versoepelingen?

Er gebeurt te weinig om andere mutanten, zoals de Zuid-Afrikaanse en de Zuid-Amerikaanse variant, uit Nederland te weren, vindt Van Esch (PvdD). Ze begrijpt niet waarom er nog geen vliegverbod voor Portugal is.

Brede afweging en scenario's

Segers (ChristenUnie) pleit voor een brede belangenafweging. Bij maatregelen moet volgens hem gekeken worden naar de medische gevolgen, maar ook naar de mentale gezondheid en de economie. Verder bepleit hij herstelplannen voor gezondheid, economie en samenleving. Van der Staaij (SGP) vindt dat we ook scenario's moeten ontwikkelen voor als we langere tijd moeten leren leven met het virus.

Een brede afweging zou er volgens Van Haga (FvD) toe moeten leiden dat we stoppen met de lockdown en de avondklok. Het percentage besmette mensen dat overlijdt door het virus, is volgens hem relatief laag, terwijl ondernemers massaal failliet dreigen te gaan.

Kies bij scenario's voor versoepeling niet voor specifieke sectoren, oppert Dijkhoff (VVD), maar verdeel de extra ruimte. Minister De Jonge begrijpt die gedachte: het vergroot de solidariteit. Maar in de praktijk moet blijken in hoeverre het kan.

Premier Rutte wil de impact van maatregelen op gezondheid, mentale gesteldheid en economie beter in beeld gaan brengen. Dat gebeurt met een "dwarsdoorsnijdende toets". Hij wil zo bijvoorbeeld het wel of niet verlengen van de avondklok goed onderbouwen.

Onderwijs en jongeren

Jetten (D66) is blij met de opening van de basisscholen, maar zijn ze er klaar voor? Van Esch (PvdD) sluit zich daarbij aan: we moeten scholen helpen om het op een veilige manier te doen.

Er wordt hard gewerkt aan concrete richtlijnen voor de scholen met verplichtingen en adviezen, zegt premier Rutte, bijvoorbeeld over testen . Die zijn erop gericht om de kans op besmettingen te verkleinen.

We kunnen jongeren niet tot juni thuis laten zitten, zegt Klaver (GroenLinks). Hij wil dat wordt bekeken hoe ook het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs op een verantwoorde manier weer kunnen worden opgestart. Volgens de premier wordt onderzocht of er ruimte is om het voortgezet onderwijs op 1 maart weer te openen.

Studieachterstanden, weinig sociale contacten en meer psychische problemen. Veel woordvoerders vragen aandacht voor de problemen die jongeren ervaren door de coronamaatregelen.

  • Van Haga (FvD): jongeren zijn het kind van de rekening
  • Jetten (D66): doe iets met de adviezen van de Jongeren Denktank Coronacrisis
  • Ploumen (PvdA): kom met een steunpakket gericht op jongeren

Minister De Jonge gaat samen met staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) aan de slag om de schade voor jongeren te verzachten en te herstellen.

Vaccinaties

Het is beschamend dat Nederland met vaccinaties onder aan de lijstjes bungelt, zeggen Wilders (PVV) en Kuzu (DENK). In de ogen van Sazias (50PLUS) "wappert het beleid alle kanten op". Klaver (GroenLinks) suggereert een regeringscommissaris aan te stellen om de vaccinatiestrategie effectief uit te voeren.

We zijn bezig om de bij de start opgelopen achterstand in te lopen, verzekert premier Rutte. Hij vindt het geen goed idee om alles weer overhoop te halen door er iemand bij te halen.

Om de snelheid van vaccineren te verhogen heeft minister De Jonge besloten om minder vaccins op voorraad te houden. Segers (ChristenUnie) vraagt zich af of dit risico's oplevert. We betrachten de maximale snelheid die nog verantwoord is, antwoordt de minister. Het doel van de vaccinatiestrategie is volgens hem het boeken van zo veel mogelijk gezondheidswinst.

De beschikbaarheid van vaccins bepaalt de snelheid van vaccineren, constateren Dijkhoff (VVD) en Heerma (CDA). Zij stellen voor om een speciaal gezant voor de productie, inkoop en levering van vaccins aan te stellen. Ook moeten we volgens de VVD'er kijken naar de mogelijkheden van het Russische vaccin. Zet farmaceuten onder druk om meer informatie te delen, suggereert Marijnissen (SP), en onderzoek welke onbenutte productiecapaciteit er nog is.

Als we het Russische vaccin willen gebruiken, zegt premier Rutte, moet dat eerst worden goedgekeurd door toezichthouder EMA en worden toegelaten tot de Europese markt. Minister De Jonge wil proberen vraag en aanbod voor de productiecapaciteit beter bij elkaar te brengen.

Vaccinatiebewijs

Wilders (PVV), Van der Staaij (SGP) en Kuzu (DENK) maken zich zorgen over het vragen van een vaccinatiebewijs bij toegang tot bijvoorbeeld een restaurant. Zij willen niet dat vaccinatie een voorwaarde wordt voor het gebruikmaken van voorzieningen.

Het kabinet wil geen (indirecte) vaccinatieplicht, verzekert minister De Jonge. Binnen een maand komt er een kabinetsreactie op het advies van de Gezondheidsraad over de ethische en juridische aspecten rond de vaccinatiecampagne.

Zorgmoties

Wat doet de regering met de uitspraken van de Kamer over het structureel verhogen van de salarissen in de zorg? Marijnissen (SP) vindt het onbegrijpelijk dat moties daarover niet worden uitgevoerd. En ook de motie over FFP2-maskers in de zorg wordt volgens Van Kooten in de praktijk niet goed toegepast.

Het verhogen van de zorgsalarissen kost heel veel geld, zegt premier Rutte, wat zou leiden tot extra belastingen of bezuinigingen op andere zaken. Een besluit daarover is in zijn ogen niet aan een demissionair kabinet.

Verkiezingsreces

Van 12 februari tot en met 22 maart gaat de Tweede Kamer met reces vanwege de voorjaarsvakantie en de verkiezingen. Dit valt niet uit te leggen, vindt Krol. Hij stelt daarom voor om dit reces te schrappen en gewoon te vergaderen.

De Kamer stemt op 9 februari over de tijdens het debat ingediende moties.