Debat over het ontwerp-instemmingsbesluit gaswinning Groningenveld

14 april 2021, debat - Het ontwerp-instemmingsbesluit over gaswinning in het Groningenveld is aanleiding voor een debat met de ministers Van 't Wout (Economische Zaken) en Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Betalen Shell en ExxonMobil voldoende voor schadeherstel en versterking? Worden Groningers die slachtoffer zijn van aardbevingen, snel genoeg geholpen? Loopt het terugbrengen van de gaswinning volgens schema? Deze en andere vragen komen aan de orde in het debat.

Rol van de NAM

De NAM, eigendom van Shell en ExxonMobil, moet schade als gevolg van gaswinning in Groningen vergoeden. Maar een artikel in Trouw roept de vraag op of dat in de praktijk wel voldoende gebeurt.

  • Nijboer (PvdA): het deugt van geen kant, ze moeten alle schade vergoeden
  • De Vries (VVD): de oliemaatschappijen hebben een grote morele verantwoordelijkheid
  • Eerdmans (JA21): de Groningers moeten gewoon krijgen waar ze recht op hebben
  • Boucke (D66): de inwoners mogen geen hinder ondervinden van juridisch geharrewar over wie de rekening betaalt

In de wet is geregeld dat de NAM op afstand staat van de schadeafhandeling, beklemtonen minister Van 't Wout en minister Ollongren. De lopende discussie met de NAM over de rekening voor versterking over het derde kwartaal van 2020 zal dan ook geen gevolgen hebben voor gedupeerde Groningers, verzekert Ollongren.

Schadeherstel en versterking

Groningers moeten te lang verwachten op het herstellen van schade of het versterken van hun woning, constateren veel woordvoerders. Kops (PVV) noemt het schandalig dat gedupeerden verzand zijn geraakt in een kluwen van instanties en regelingen.

Het duurt veel te lang, vindt ook Van der Plas (BBB): er wordt maar getraineerd en getraineerd. Het is een dossier van ongekende onmacht, zegt Grinwis (ChristenUnie): maak er een dossier van ongekende daadkracht van.

Groningers zouden niet zelf moeten bewijzen dat schade aan woningen veroorzaakt is door de aardbevingen, vindt Beckerman (SP). Mulder (CDA) is het daarmee eens: de omgekeerde bewijslast is gewoon vastgelegd in de wet. Zij wil ook dat alsnog wordt bezien of woningeigenaren in het verleden voldoende gecompenseerd zijn voor waardedaling.

Op geen enkele manier wordt aan het bewijsvermoeden getornd, benadrukt minister Van 't Wout. Wel heeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen tijdelijk de schadeafhandeling stilgelegd omdat er grote verschillen bleken te zijn bij de beoordeling van schade.

Afbouw gaswinning

De bedoeling is dat er vanaf 2022 alleen in noodgevallen, zoals tijdens een extreem koude winter, nog gas wordt gewonnen in Groningen. Uiteindelijk moet de gaswinning helemaal worden gestopt. Voor dit besluit is brede steun in de Kamer.

Van Haga (FVD) wil geen 500 miljard kuub aan gas in de grond laten zitten. De winning moet volgens hem doorgaan, maar wel op een lager niveau waardoor de risico's beperkt zijn. De opbrengsten zouden dan vooral naar de Groningers moeten gaan. Maar minister Van 't Wout ziet er niets in: geen enkele vezel in mijn lichaam denkt eraan om het besluit terug te draaien.

De Kamer stemt op 20 april over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: